Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átláthatatlanul és pazarlón működik a zuglói vagyonkezelő egy átvizsgálás szerint


A zuglói polgármesteri hivatal
A zuglói polgármesteri hivatal

Tóth Csaba kerületi regnálása alatt a Zuglói Zrt. lett a XIV. kerület legfontosabb cége, az utóbbi években már 4,4 milliárdos költségvetéssel. Egyre több feladatot kebelezett be a Tóth bizalmasai által vezetett cég, a működését érő kritikák miatt viszont elrendelték az átvizsgálását. Pazarlást, vitatható szerződéseket és átláthatatlan működést találtak.

A Zuglói Városüzemeltetési Zrt. vált az utóbbi években a kerület legfontosabb cégévé. Egyre több feladatot olvasztott magába, ennek megfelelően 2017 és 2021 között 2,6 milliárdról 4,6 milliárdra nőtt a költségvetése. A cég vezetői pozícióit Tóth Csaba, a kerület MSZP-s parlamenti képviselőjének bizalmi emberei látták el: a vezérigazgató Baracskai Gábor volt, aki Hajdu Flórián gazdálkodásért felelős alpolgármester sógora. A felügyelőbizottság elnöke Felkai Tamás volt MSZP-s önkormányzati képviselő, tagja Varga Csaba és Spiesz András, akik mindketten Tóth Csaba országgyűlési asszisztensei voltak. Az fb-nek itt azért van külön jelentősége, mert a tulajdonos önkormányzat csak ezen keresztül tudná ellenőrizni valamennyire a céget (erre később még visszatérünk).

Amikor legutóbb novemberben részletesen foglalkoztunk Zuglóval, volt, aki úgy jellemezte a céget, hogy állam az államban, más egyszerűen csak ellenönkormányzatként hivatkozott a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-re, hiszen több vagyonkezelői feladat itt összpontosul.

A zrt. egyes munkatársai ráadásul Tóth Csaba mellett kampányoltak az előválasztás során, amit az MSZP-s politikus nem is tagadott. „Az, hogy a zuglóiak mivel töltik a szabadidejüket, az ő dolguk, mindenki azt csinál, amit akar. Az, hogy amúgy hol dolgozik, az részletkérdés ilyen tekintetben. Senkinek nincs megtiltva, hogy kampányoljon” – mondta akkor Tóth a Szabad Európának.

(Tóth Csaba idén kiesett a parlamentből, mert miután Hadházy Ákos olyan dokumentumokat mutatott be, amelyek arra utaltak, hogy Tóth egy alapítványba rejtett el értékes ingatlanokat, visszalépett az előválasztástól. Tóth azonban továbbra is tagja az MSZP országos elnökségének, április végén pedig a 444 olyan fotót közölt, amelyen Tóth Baracskai Gáborral, Hajdu alpolgármesterrel, valamint a kerületi parkolásért felelős Kovács-Csincsák Lászlóval tárgyal.)

Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere januárban rendelte el a cég átvilágítását, ennek eredménye került most a Szabad Európa birtokába. (Év elején Horváthot korrupcióval gyanúsították meg, az ügyészség házkutatást is tartott a polgármesteri hivatalban és az MSZP-s politikus otthonában. Az ügyben befolyással üzérkedés bűntette miatt Tóth Csabát is meggyanúsították.)

Az átvilágítást egy független cég végezte, és annak ellenére korrektnek tűnik, hogy egy sor dolognak nem mentek utána (ezekre a későbbiekben még kitérünk), és a közbeszerzéseket is csak 2019-től vizsgálták, miközben az átvilágítás elvileg a 2014–2021 közötti időszakot tanulmányozta. Még így is számos visszás dologra mutat rá a dokumentum, amely eufemisztikusan úgy fogalmaz, hogy a Zuglói Zrt. „korlátozottan megfelelően működik”.

Túlzott vezetői hatalom

A Zuglói Zrt.-ben a legtöbb jogot személyesen a vezérigazgató gyakorolja, a tulajdonos önkormányzat csak a felügyelőbizottságon keresztül tudja ellenőrizni a cégnél folyó munkát, ami az átvilágítás szerint „sok esetben hátráltatja a hatékony működést”. A felügyelőbizottság jogkörei egyszerűen nincsenek rögzítve, holott a jog szerint csak véleményezhet ne és ellenőrizhetne, vagyis az önkormányzat alig szólhatna bele a milliárdos cég ügyeibe. A jelentés szerint az ideális az volna, ha a Zuglói Zrt. vezetése csak tízmillió (szolgáltatások esetén) és negyvenmillió (beruházás estén) dönthetne önállóan a költésekről.

Félmillió forint 0,4 közbeszerzésért

Az átvilágítás külön kiemeli a jogi ügyek kezelését. „Túlzónak találjuk a négyfős jogi csoportot és a hat ügyvédi irodával kötött állandó megbízást” – áll a jelentésben. Hat megbízásból kettő külön érdekes, és ezekre még ki sem tér a dokumentum. Az egyik ügyvédi iroda Békefi Lászlóé, aki Tóth Csaba, a kerület korábbi MSZP-s parlamenti képviselőjének bizalmasaként ismert. Békefi az egyik vezetője annak az alapítványnak, amely a Hadházy Ákos által bemutatott dokumentumok szerint valójában Tóth vagyonának elrejtését szolgálta. Emlékezetes, hogy Tóth Csaba ezen alapítvány ügyeinek nyilvánosságra kerülése után lépett vissza az előválasztási küzdelemtől. Békefi vezetője volt egy olyan MSZP-s alapítványnak is, amely olcsón eladott egy házat Tóth Csabának, aki igen jól járt a továbbértékesítésével.

Békefi ezen túl 2019-től a kerület átláthatósági biztosaként is működött, kevéssé látható eredménnyel. Amikor novemberben Rózsa András momentumos alpolgármesternél Békefi átláthatósági biztosként végzett munkájáról érdeklődtünk, a politikus azt mondta, a biztosnak évente egyszer kell beszámolót leadnia a munkájáról, de még nem látott ilyet Békefitől. Az átláthatósági biztosként háromszázezer forintért dolgozó Békefi ügyvédként havi kétszázezer forintot kap az Zuglói Zrt.-től.

A másik érdekes megbízás a Varga Dóra ügyvédi irodáé. Varga ugyanis nemcsak az önkormányzati hivatalnak, de a Zuglói Zrt.-nek is ad közbeszerzési tanácsokat havi ötszázezer forintért. „Fontos még megjegyeznünk, hogy annak ellenére hogy dr. Varga Dóra ügyvédi irodája 2014 óta állandó megbízási szerződéssel rendelkezik, az elmúlt három évben összesen 615 beszerzési eljárásból mindösszesen tizenöt volt közbeszerzési eljárás” – áll a Zuglói Zrt. átvilágításában. Átlagosan tehát havi 0,4 közbeszerzésért kapott félmillió forintot Varga ügyvédi irodája. Tavaly ráadásul több mint 35 millió forintot fizetett ki külső ügyvédi irodáknak a cég, míg 2020-ban alig több mint húszmilliót, azt azonban nem tudni, mi okozta a költségek ilyen mértékű növekedését.

Parlagon heverő lakások

Az átvilágítás több ponton is problémásnak találta a kerület ingatlangazdálkodását, amelyet a vagyonkezelő cég kezel. A legfőbb probléma itt az elhanyagoltság: az önkormányzati lakások húsz százaléka áll üresen, a nem lakáscélú ingatlanoknak pedig több mint a fele nincs kiadva. Ez pedig nemcsak jelentős bevételkiesést jelent, de pluszköltségeket is, hiszen az ingatlanok karbantartására így jóval többet kell költenie az önkormányzatnak. De az önkormányzat más miatt is rossz tulajdonos. A Zuglói Zrt. képviselői jellemzően nem élnek tulajdonosi jogaikkal, így „a lakóközösségi döntések jelentősen csúsznak vagy ellehetetlenülnek”. Összeférhetetlenségekre is bukkantak az átvilágításnál. Mivel a Zuglói Zrt. kezeli a társasházi támogatási programot a kerületben, így előfordulhat, hogy a cég olyan háznak ad támogatást, amelyben maga is tulajdonos.

Vitatott parkfenntartás, amin a jelentés szerint lehetne spórolni

A Szabad Európa is többször írt arról az igen furcsa szerződésről, amelyet Zugló kötött egy, a titkosszolgálatokhoz és a politikához kapcsolódó cégcsoporttal. Az átvilágítás csak annyit állapít meg, hogy a 2021 elején ismét megkötött szerződéshez képest négyszázmillió forintot lehetne spórolni a feladatok át- és kiszervezésével, a saját erőforrások és a külső vállalkozók hatékony kombinációjával. Ennél az összegnél is figyelemre méltóbb a konzorcium (Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft., DeerGarden Kertészeti és Szolgáltató Kft., Szurdokvölgy Kft.), amelyről háromrészes cikksorozatot közölt a Szabad Európa (az első rész itt, a második itt, a harmadik pedig itt olvasható). Egy állandó tendernyertes kertészeti konzorciumot találtunk, amelyről kiderült, hogy valójában nem is egymástól független cégek alkotják, hanem maga egy cégháló. Mögöttük pedig egy olyan ember áll, aki emellett közös cégeket visz a fideszes exállamtitkár, volt titkosszolgálati tiszt Tasnádi Lászlóval és Molnár Zsolttal (pontosabban a feleségével), az MSZP többször fideszes kollaborációval vádolt vezetőjével is – őt Zámbó Zsoltnak hívják.

Harminc-negyven embert el lehetne küldeni

Az átvilágítás azt is megállapítja, hogy a Zuglói Zrt.-nél túl sokan dolgoznak. A jogi feladatok körül tömörülő ügyvédekről fentebb már írtunk, de a műszaki feladatok környékén is hasonló a helyzet. „Tekintettel arra, hogy a műszaki feladatok túlnyomó többsége kiszervezésre kerül, túlzónak tartjuk, hogy a közszolgáltató létszámának közel ötven százaléka ezen feladatokkal foglalkozik”, ami azért furcsa, mert a cég dolgozóinak mintegy kétharmada nem fizikai, hanem szellemi munkát végez. Az átvilágítási dokumentum azt is hozzáteszi: „nem látható át teljesen, hogy mely munkákat végzi saját létszámmal a közszolgáltató, és melyek kerülnek kiszervezésre”. Az itt és egyéb területeken javasolt átszervezéssel akár húsz-harminc százalékkal is csökkenthető lenne a Zuglói Zrt. alkalmazottainak száma, ami harminc-negyven fős leépítést jelentene a gyakorlatban.

Év eleje óta új felügyelőbizottsága van a cégnek, ahonnan kikerültek Tóth emberei, és a zuglói képviselő-testület végül májusban menesztette Baracskai Gábort is a Zuglói Zrt. éléről, helyére ideiglenesen Baranyai Zsoltot, a városüzemeltetési osztály vezetőjét nevezték ki. A posztra pályázatot írnak ki.

(Cikkünket a megjelenés után pontosítottuk két pontban: a parkfenntartásról szóló részből töröltük a "túlárazva" kifejezést, és rövidítettük a létszámgazdálkodásról szóló bekezdés tartalma alapján az oda tartozó alcímet is.)

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG