A gépjárművek műszaki vizsgafeladata lett a kilométeróra tekerés hátra és előre

3 Perce Logo - use this for frontpage pls

A legfontosabb híreink szerda reggel: kilométeróra tekerés hátra és előre, a kartellek okozta veszteségre figyelmeztet az EU, „mikor kerülök sorra?” – oltási kalkulátort fejlesztett egy magyar doktorandusz.

„Nem tudjuk levizsgáztatni az autóját, mert nem stimmel a kilométeróra állása” – Péter (nevét megváltoztattuk) nem hitt a fülének, aki 2018-ban vásárolt egy akkor már 14 éves személygépkocsit. Az autót friss műszakival vette meg, de csak később derült ki, hogy az előző tulajdonos visszatekerte a kilométerórát. Az ilyen esetben egy 2018-as szabálynak kellene rendet vágnia, de a homályos fogalmazás miatt ahány vizsgaállomás, annyi szokás. Van, akit arra kényszerítettek, hogy tekerje előre az órát.

A közbeszerzések tisztaságára jellemzően az úgynevezett kartellek jelentik a legnagyobb veszélyt. A gyanús közbeszerzési eljárások ellenőrzése kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal a Közbeszerzési Hatóságra mutogat, a Közbeszerzési Hatóság pedig a GVH-ra. Az EU szerint rendszerszintű ellenőrzési problémák vannak nálunk, és ez igen komoly veszteséget jelent.

A vakcina már megjött Kínából, a papírokra még várni kell

Nincs meg minden dokumentáció a kínai vakcinához. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet már január végén engedélyezte az oltóanyagot, amit most a Nemzeti Népegészségügyi Központnak kellene bevizsgálnia, de sajtóértesülések szerint nincs meg minden ehhez szükséges irat. Eközben, mint mi is beszámoltunk róla, a tervezettnél korábban, már kedden megérkezett a Sinopharm vakcinájának első nagyobb szállítmánya Budapestre.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán szerint amivel a Vajdaságban oltanak, az itthon is jó lesz

Oltási kalkulátort készített Pál Tibor, a Veronai Egyetem doktorandusza a megismerhető magyar adatok alapján. A program azt mutatja, meg, hogy a jelenlegi hazai oltási sebesség és kormányzati preferencialista mellett nagyjából ki mikor kerülhet sorra. Az így kapott időpont hitelessége erősen kétséges, hiszen egy matematikai modellt alkalmaz, viszont abban sok a gyakran változó elem. Ezekre is rákérdeztünk a kalkulátor egyik alkotójánál.

Még mindig 1500 fölött a napi új fertőzöttek száma Magyarországon. Szerda reggelre 1548 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az koronavírus-fertőzést , ezzel 391 170 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban elhunyt 94 beteg, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma mára megközelítette a 14 ezret (13 931 fő).

Szerver hiba

Nem ezt akartuk megmutatni Önnek. Elnézését kérjük, az URL-t elküldtük a webes csapatunknak vizsgálatra.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

Bíróság vetett véget a holland kijárási tilalomnak. A hágai bíróság törvénytelennek ítélte az intézkedést, írásos állásfoglalásában a kijárási tilalmat "a szabad mozgás és a magánélet szabadságának messze ható megsértésének" minősítette. Ami közvetve korlátozza a gyülekezéshez és a tüntetéshez való jogot is. A keresetet a Vírusigazság (Viruswaarheid) nevű vírusszkeptikus csoport adta be.

Meghátrált a lengyel kormány

A jobboldali lengyel kormány visszavonja és bejelentése szerint igazságosabbra dolgozza át azt a javaslatát, amely hirdetési adót vetne ki a médiumokra. Pár napja fekete címlappal, egységes szöveggel jelentek meg a lengyel független napilapok, hogy így tiltakozzanak az ellen a kormánytervezet ellen, amely megadóztatná a médiumok és a mozik reklámbevételeit. A kormányt, a média tiltakozása mellett, a koalíciós partner rosszallása és külföldi bírálatok késztették meghátrálásra.

Ehhez kapcsolódóan: Elsötétítéssel tiltakozik a független lengyel média az új reklámadó ellen

Nehéz Ukrajnában lezárni a véres és megosztó közelmúltat. Ezt jelképezi, hogy leállt a Majdan-tüntetések halottai előtt tisztelgő múzeum és emlékpark építése. A Janukovics volt elnök elüldözésével zárult tiltakozás hét éve robbant ki, de az ukrán társadalom még mindig nem egységes a megítélésében.

Végül megdöbbentő képgalériánkat ajánlom figyelmébe: több mint 1800 büntetőeljárás indult Belaruszban a tiltakozáshullám résztvevői, köztük több tucat tinédzser ellen az augusztusi elnökválasztás óta eltelt csaknem kilenc hónap alatt. A Szabad Európa orosz szerkesztőségének munkatársai egy emberijogi központ adatai alapján összeállítottak egy tablót 250 tüntető fényképével. Közülük válogattunk ki néhányat olvasóink számára.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!