3 perc: megszületett az álhírek kistestvére az előválasztási kampányban

Képünk (megtévesztő) illusztráció

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: torzító ábrák az előválasztási kampányban, csalódás a pedagógusok sztrájktárgyalásán, a zárszámadás toplistáján az egyházak, a sport és a járvány.

Az ábrák tényszerűnek, objektívnek és logikusnak tűnnek, éppen ezért lehetnek különösen megtévesztők, ha rosszul használják őket. Torzított arányok, túlzó grafikonok: a félrevezető ábrák az álhírek kistestvérének növik ki magukat. Magyarországon is egyre gyakoribbak, sorozatunkban ezért sorra vesszük ezek típusait.

Ábrákkal is lehet hazudni

Gyorsan és eredménytelenül ért véget a pedagógusok sztrájkbizottsága és a kormány megbízottjának első tárgyalása, számolt be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A kormány ugyanis elsőre Kisfaludy László helyettes államtitkárt küldte tárgyalni. Neki viszont nem volt szabályos felhatalmazása a tárgyalásokra, és egyébként sem dönthetett volna semmiről.

Ehhez kapcsolódóan: Belengették a sztrájkot, összefogtak a pedagógus-szakszervezetek

Egyházak és sport: kellett a pénz

Szerda óta 1.141 új fertőzöttet regisztráltak és 11 ember halálát hozták összefüggésbe a koronavírus-járvánnyal. Száznál is többen vannak lélegeztetőgépen. Egyre több iskolában okoz gondot a járvány, bár az EMMI szerint ez teljes intézményeket nem, inkább egy-egy osztályt érint. Egy nap alatt háromezren kaptak védőoltást, a kétszer oltottak száma 5 millió 689 ezer.

Ehhez kapcsolódóan: Magyarországon is működni látszik az oltás

Tavaly szinte végig járvány sújtotta az országot, a kulturális és szórakoztatóipari szereplőknek anyagilag jellemzően kiugróan rossz évük volt. De nem így az egyházaknak vagy a sportkluboknak – derül ki a zárszámadásból. Az egyházak a tervezett közpénzes támogatásuk háromszorosát kapták végül tavaly Magyarországon. Sportra kétszer annyi ment, taopénzek nélkül is több mint ötszázmilliárd forint. A járvány elleni védekezésre hivatalosan nagyjából ezer milliárd forint jutott.

A magyar szurkolók nekimentek pár tucat angol rendőrnek a válogatott londoni selejtezője elején. A FIFA vizsgálja az ügyet, újabb zárt kapus büntetés sincs kizárva a magyar válogatott számára. A magyarokat szeptemberben két zárt kapus meccsel büntette a nemzetközi szövetség az angolok elleni rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt, de a büntetés felének végrehajtását felfüggesztette.

Íjas támadó gyilkolt Norvégiában

Egy 37 éves dán állampolgár a gyanúsított, öt embert ölt meg, kettőt megsebesített, amikor íjjal kezdett lövöldözni szerda este a norvégiai Kongsberg városában. A rendőrök szerint egyedül követte el a támadást, az indítékról egyelőre semmit sem tudni. Ez volt a legsúlyosabb tömeggyilkosság az országban Anders Behring Breivik 2011-es támadása óta, a mostani gyilkosságokat az új miniszterelnök, Jonas Gahr Stoere hivatalba lépésének előestéjén követték el.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU vizsgálja, hogy Oroszország mesterségesen nyomja-e fel a gázárakat

Az orosz elnök visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Moszkva politikai eszközként használná fel a földgáz európai exportját, és közölte, hogy készek fokozni a szállítást. Egyes elemzők és európai törvényhozók szerint ugyanakkor az orosz Gazprom mesterségesen hajtja fel a földgáz árát a kontinens egyik legfőbb ellátójaként azzal, hogy bár teljesíti kötelezettségeit a meglévő hosszú távú szerződései alapján, nem köt újabb szállítási megállapodásokat az ukrajnai tranzitútvonalon keresztül.

Ha van pár perce, nézze meg fotógalériánkat a marsi életre felkészítő táborról a Negev-sivatagban. Az izraeli Ramon kráterben szimulálják, milyen lehet az élet a Marson, legalábbis annak a hat önkéntes tudósnak, akik hajlandók részt venni az egy hónapig tartó küldetésben teljesen elszigetelve a külvilágtól, a családtól, barátoktól. De érdemes kattintgatni a Nobel-dijasokról készült interaktív infografikánkon is: tudja, ki volt az utolsó Nobel-díjas magyar, vagy hány nő volt az elismertek között?

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor