Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heti TOP 10: a Szájer-botránytól a rekorder Orbánon át az MTI-s cenzúráig


Orbán Viktor (középen) rekorder lett, Szájer József (jobbra) karrierje véget ért. A két politikus itt egy korábbi képen az Európai Parlament plenáris ülésén látható.
Orbán Viktor (középen) rekorder lett, Szájer József (jobbra) karrierje véget ért. A két politikus itt egy korábbi képen az Európai Parlament plenáris ülésén látható.

Nem akármilyen hét áll mögöttünk, hiszen az elmúlt napokban derült ki, miért mondott le európai parlamenti képviselői mandátumáról a Fidesz-alapító Szájer József, oknyomozó cikket közöltünk arról, hogyan korlátozzák azt, mi jelenhet meg az MTI hírfolyamában, és egyre súlyosabb lett a járványhelyzet Magyarországon.

A Szájer-botrány

Éppen egy hete, vasárnap történt, hogy lemondott európai parlamenti mandátumáról Szájer József. A Fidesz 59 éves politikusa döntését akkor „lelki terhekkel” indokolta. Kedden aztán kiderült, mi áll a váratlan döntés hátterében: alighanem a rendszerváltás óta eltelt 30 év egyik legnagyobb politikai botránya.

Kiderült ugyanis, hogy az Alaptörvényt író Fidesz-alapító, Szájer József is ott volt azon a 25 fős „szexpartin”, amelyet pár nappal korábban számolt fel a belga rendőrség a járványügyi szabályok megszegése miatt. A teljes történetet (melyben volt ereszcsatornás menekülés, kábítószer is) itt írtuk meg.

Ki gondolta volna (...), de az ezt követő egy-két napban hirtelen megugrott az érdeklődés a keresőkben az ereszcsatornák iránt...

Az elkövetkező napokban Szájer József szinte minden közéleti pozíciójáról lemondott, kilépett a Fideszből is. „Amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele. Harmincéves munkáját nem fogjuk elfelejteni és megtagadni, de cselekedete nem elfogadható, és nem védhető" - mondta Orbán Viktor elnök a párt alapítójáról.

Orbán Viktor, a rekorder

Az abszolút monarchiák megszűnése óta a szexbotrányok végigkísérik a demokratikus politikát. Ezekből válogattunk a teljesség igénye nélkül Silvio Berlusconitól a füzesabonyi polgármesterig, aki tévedésből saját szexvideóját vitte vissza a helyi kölcsönzőbe.

Orbán Viktor aligha így képzelte azt a pillanatot, amikor Tisza Istvántól átvette a leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnök titulusát, pedig december elején az is megtörtént. Infografikánkból több érdekesség is kiderül, például az, hogy befért-e a tíz leghosszabb ideig hatalmon lévő politikus közé Gyurcsány Ferenc.

Médiaviszonyok magyar és belarusz módra

A héten írtuk meg oknyomozó cikkünket, amelyben a távirati iroda volt és jelenlegi dolgozóinak elmondása és birtokunkba került belső levelezések alapján mutattuk meg, hogyan korlátozzák, mi jelenhet meg az MTI hírfolyamában. Tiltott téma volt például Placido Domingo zaklatási ügye, de érzékeny kérdésnek számít a papi pedofília és a koronavírus-járvány is. Sok anyag tűnik el rejtélyes körülmények között, és van, aki letiltotta saját nevét egy anyagról, annyira átírták.

Közben az Európai Bizottság alelnöke exkluzív interjút adott a Szabad Európának, melyben arról beszélt, hogy a testület átlátható tulajdonosi viszonyokat szeretne a média területén, és erről zajlanak az egyeztetések a magyar kormánnyal. Věra Jourová problémásnak nevezte a magyar médiakínálatot, amivel több jelentésben is foglalkoztak. „Másfajta helyzetet szeretnénk látni. Olyat, amikor az újságírók szabadon végezhetik a dolgukat, totálisan átláthatók a médiatulajdonosi viszonyok”fogalmazott az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztos.

Átláthatóbb médiapiacokat szeretne látni Vera Jourova
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:54 0:00

A közpénzekből fenntartott magyar állami média után fordítsuk figyelmünket a belarusz állami TV felé, annál is inkább, mert annak egyik riportere hol „többgyermekes anyaként”, hol „civil résztvevőként” szerepel a képernyőn, attól függően, hogyan kívánja a narratíva. Esete nem egyedi Belaruszban, ahol hónapok óta tartanak a tüntetések, és a kormánysajtó egyre nehezebben talál Lukasenkát támogató civil megszólalókat.

Álhírek és kamunevek: a belarusz állami TV trükkjei
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:45 0:00

Romló magyar járványhelyzet

A héten egyre rosszabb adatokat adott közre a hivatalos kormányzati járványoldal, szombaton már 193 halálos áldozatról szólt a jelentés. A halálozások az elmúlt három napban rekordot döntöttek, pénteken 189, szombaton 193, vasárnap pedig 162 halálos áldozatot jelentettek.

Nem csoda, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt javasolta, ne tartsák meg a karácsonyi szünetig hátralévő tanítási napokat, mert csökkenteni szeretnék a vírus terjedésének lehetőségét az iskolákban. A kiesett két hetet szerintük június 16-ától 30-ig lehetne pótolni.

A karácsonyi vásárok mindenesetre már biztosan elmaradnak. Kameránkkal a budapesti Vörösmarty téren jártunk, megmutatjuk, hogyan néz ki most a minden évben ilyenkor már árusoktól és látogatóktól hemzsegő környék.

Kihalt marad idén a Vörösmarty tér
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:33 0:00

Börtön járhat a papírgyűjtésért

Végül azt a cikkünket idéznénk fel, melyben megírtuk, hogy nyolc év börtön is járhat egy iskolai papírgyűjtésért, legalábbis amennyiben szó szerint veszik a hulladékgazdálkodás átalakítását tervező törvényjavaslatot, melyben az államosításon túl is több különös dolog szerepel. Például az, hogy minden engedély nélküli hulladékkezelési tevékenységet büntetnének, tíz tonna felett például nyolc év börtönbüntetéssel, márpedig ennyi simán összejön egy iskolai papírgyűjtésen.

Ez volt tehát december első, izgalmakban és érdekességekben bővelkedő hete.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG