Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A multik és a pénzes kínai bevándorlók az elmúlt 10 év nyertesei


Az anyatejgyűjtés viszont súlyos gondokkal küzd.
Az anyatejgyűjtés viszont súlyos gondokkal küzd.

A héten megjelent legfontosabb cikkeinkből válogatunk.

Az Orbán-kormány bánt a legbőkezűbben a multikkal, háromszor annyi pénzt kaptak, mint 2010 előtt. Az általuk létrehozott új munkahelyek központi támogatása átlagosan duplájára emelkedett egy évtized alatt, ráadásul egy ideje már a foglalkoztatás bővítése sem feltétele a pénzosztásnak.

Öt év alatt több, mint 15 ezer kínai bevándorló érkezett Magyarországra a kormány letelepedési kötvényével. Egy kutatás szerint a gazdagabb kínaiaknak bejön Orbán Viktor migránsellenes politikája, a magyarokat pedig nagyon segítőkész és befogadó embereknek tartják. A legtöbben nem gazdasági okok, hanem a levegő és az oktatás minősége miatt választották Magyarországot. Igaz, az első csalódás akkor érte a tehetősebb kínai letelepedőket, amikor rájöttek: a magyar tanárok közül sokan nem beszélnek angolul, így kénytelenek a gyerekeket Google Fordítóval iskolába küldeni.

A letelepedési kötvényes kínaiak általában Fidesz-szimpatizánsok lesznek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:20:43 0:00
Közvetlen elérés

Önmeghatározási dilemmák

Hiába az állami támogatás, ötödére csökkent az anyatejleadás Magyarországon. Mit egyen egy örökbe fogadott, vagy egy császármetszés után koronavírus-fertőzés miatt hetekig kómában fekvő édesanya gyermeke? Kismamák mondják el történetüket, és bemutatjuk a hatvani anyatejgyűjtő állomást.

Két héttel indulása előtt hirtelen átpolitizálódott a szlovákiai népszámlálás. Most először ugyanis választható lenne második nemzetiségi identitás is. De a statisztika nem csak a közpolitika, a kisebbségi jogok gyakorlásának alapja, hanem a magyar képviselet feladatait, legitimitását is befolyásolja. Kit tekintsünk magyarnak? – tesszük fel a költői kérdést két részes sorozatunkban.

Oltások, tervek, sorsok

Szakmailag és etikailag is aggályosnak tartja a Magyar Orvosi Kamara, hogy hiányos a keleti vakcinákkal gyógyszerügyi adminisztrációja. Erről kérdeztük a szervezet elnökét, de szóba került az orvosok új jogviszonya is, amelyről – az ígéretek szerint – hétfőig minden kérdést megválaszol az állam.

Közben kiszivárgott a Magyar Kórházi Főigazgatóság levele, amelyben az intézmények vezetőit készítik fel az oltási kampány lebonyolítására. A szakértők üdvözlik, hogy még ha vitatható elvárásokkal is több ponton, de először körvonalazódik egy határozott ütemterv és menetrend a lakosság tömeges oltására. Nézze meg cikkünkben, mennyiben változtak a korábbi elképzelések a témában.

"Megbélyegez a múlt" - mondták a járvány miatt a turizmusból és vendéglátásból kiesők a Szabad Európának. Miközben arra panaszkodnak, hogy a kormányzat elhanyagolja a bajbajutott szektor jelentős részét, a túlélési esélyüket rontja a reménybeli munkaadók bizalmatlansága is. Futár, BKV ellenőr, nyelvtanár, idősgondozó – néhány példa karrierváltásra, avagy hogyan élik túl a járványt az idegenvezetők.

Levegőt!

Légszennyezés miatt marasztalta el Magyarországot az EU bírósága. A döntés értelmében a vizsgált időszakban Budapesten, a Sajó-völgyben és Pécs környékén is határérték feletti volt a szennyezettség. De a bolgár főváros is küzd a tiszta levegőért. Videónkból kiderül, hogy a környezetvédők szerint katasztrófával fenyeget, ha megvalósul az EU pénzéből tervezett szófiai hulladékégetőmű.

Nem fogadták örömmel az Európai Unió határellenőrzési ügynökségének kivonulását Magyarországról a szomszédos Szerbiában. A Frontex a magyar hatóságok menekültekkel szembeni gyakran erőszakos és embertelen, általa jogtalannak tartott fellépésével indokolta távozását. Szerb civil szervezetek attól tartanak, hogy az EU helyszíni felügyelete nélkül a magyar hatóságok gyakorlatát.

A menekültek a szabadtéri forrásban tudnak csak fürdeni a mínuszokban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:49 0:00

Gyanús meghívók Kínából

Több tucat cseh kutató (köztük fizikus, orvos, nyelvész, sinológus) kapott az utóbbi időszakban emailt egy bizonyos North American Foundation for Science and Technology (NAFST) nevű szervezettől. Noha az alapítvány kaliforniai címmel rendelkezik, a meghívás Kínába szól, ahol luxuskörülmények várnák az előadókat. A Szabad Európa megkérdezett több magyar Kína-kutatót, egyetemet, startupot, nagyvállalatot és kutatóintézetet is, hogy kaptak-e hasonló meghívókat.

Végül figyelmébe ajánlom részletes háttércikkünket a mianmari katonai puccsról, amely nemcsak azért érdemel figyelmet, mert egy fitnesz-tréner az oktatóvideója rögzítése közben felvette a katonai járművek teljes bevonulását a helyi kormányzati negyedbe. Azóta az országban betiltották a közösségi médiát is.

Első kézből értesülhet legfrissebb cikkeinkről hírlevelünkből (iratkozzon fel itt) és mobilalkalmazásunkból. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG