Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A gépjárművek műszaki vizsgafeladata lett a kilométeróra tekerés hátra és előre


3 Perce Logo - use this for frontpage pls
3 Perce Logo - use this for frontpage pls

A legfontosabb híreink szerda reggel: kilométeróra tekerés hátra és előre, a kartellek okozta veszteségre figyelmeztet az EU, „mikor kerülök sorra?” – oltási kalkulátort fejlesztett egy magyar doktorandusz.

„Nem tudjuk levizsgáztatni az autóját, mert nem stimmel a kilométeróra állása” – Péter (nevét megváltoztattuk) nem hitt a fülének, aki 2018-ban vásárolt egy akkor már 14 éves személygépkocsit. Az autót friss műszakival vette meg, de csak később derült ki, hogy az előző tulajdonos visszatekerte a kilométerórát. Az ilyen esetben egy 2018-as szabálynak kellene rendet vágnia, de a homályos fogalmazás miatt ahány vizsgaállomás, annyi szokás. Van, akit arra kényszerítettek, hogy tekerje előre az órát.

A közbeszerzések tisztaságára jellemzően az úgynevezett kartellek jelentik a legnagyobb veszélyt. A gyanús közbeszerzési eljárások ellenőrzése kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal a Közbeszerzési Hatóságra mutogat, a Közbeszerzési Hatóság pedig a GVH-ra. Az EU szerint rendszerszintű ellenőrzési problémák vannak nálunk, és ez igen komoly veszteséget jelent.

A vakcina már megjött Kínából, a papírokra még várni kell

Nincs meg minden dokumentáció a kínai vakcinához. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet már január végén engedélyezte az oltóanyagot, amit most a Nemzeti Népegészségügyi Központnak kellene bevizsgálnia, de sajtóértesülések szerint nincs meg minden ehhez szükséges irat. Eközben, mint mi is beszámoltunk róla, a tervezettnél korábban, már kedden megérkezett a Sinopharm vakcinájának első nagyobb szállítmánya Budapestre.

Oltási kalkulátort készített Pál Tibor, a Veronai Egyetem doktorandusza a megismerhető magyar adatok alapján. A program azt mutatja, meg, hogy a jelenlegi hazai oltási sebesség és kormányzati preferencialista mellett nagyjából ki mikor kerülhet sorra. Az így kapott időpont hitelessége erősen kétséges, hiszen egy matematikai modellt alkalmaz, viszont abban sok a gyakran változó elem. Ezekre is rákérdeztünk a kalkulátor egyik alkotójánál.

Még mindig 1500 fölött a napi új fertőzöttek száma Magyarországon. Szerda reggelre 1548 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az koronavírus-fertőzést , ezzel 391 170 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban elhunyt 94 beteg, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma mára megközelítette a 14 ezret (13 931 fő).

Bíróság vetett véget a holland kijárási tilalomnak. A hágai bíróság törvénytelennek ítélte az intézkedést, írásos állásfoglalásában a kijárási tilalmat "a szabad mozgás és a magánélet szabadságának messze ható megsértésének" minősítette. Ami közvetve korlátozza a gyülekezéshez és a tüntetéshez való jogot is. A keresetet a Vírusigazság (Viruswaarheid) nevű vírusszkeptikus csoport adta be.

Meghátrált a lengyel kormány

A jobboldali lengyel kormány visszavonja és bejelentése szerint igazságosabbra dolgozza át azt a javaslatát, amely hirdetési adót vetne ki a médiumokra. Pár napja fekete címlappal, egységes szöveggel jelentek meg a lengyel független napilapok, hogy így tiltakozzanak az ellen a kormánytervezet ellen, amely megadóztatná a médiumok és a mozik reklámbevételeit. A kormányt, a média tiltakozása mellett, a koalíciós partner rosszallása és külföldi bírálatok késztették meghátrálásra.

Nehéz Ukrajnában lezárni a véres és megosztó közelmúltat. Ezt jelképezi, hogy leállt a Majdan-tüntetések halottai előtt tisztelgő múzeum és emlékpark építése. A Janukovics volt elnök elüldözésével zárult tiltakozás hét éve robbant ki, de az ukrán társadalom még mindig nem egységes a megítélésében.

Végül megdöbbentő képgalériánkat ajánlom figyelmébe: több mint 1800 büntetőeljárás indult Belaruszban a tiltakozáshullám résztvevői, köztük több tucat tinédzser ellen az augusztusi elnökválasztás óta eltelt csaknem kilenc hónap alatt. A Szabad Európa orosz szerkesztőségének munkatársai egy emberijogi központ adatai alapján összeállítottak egy tablót 250 tüntető fényképével. Közülük válogattunk ki néhányat olvasóink számára.

KVÍZ: Milyen színű egy színes forradalom? És miért?

KVÍZ: Milyen színű egy színes forradalom? És miért?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG