Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A felét se sikerült beoltani az ígért 400 ezer embernek


 Pfizer oltásokat hűtenek a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházában 2021. január 12-én.
Pfizer oltásokat hűtenek a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházában 2021. január 12-én.

Stabilan erősödik a járvány, szerdára 178 újabb áldozatról számolt be az állam, és csaknem 850-en vannak már lélegeztetőgépen. Hiába ígért a kormány szerdáig 400 ezer új beoltottat, a valóságban 150 ezer lett belőle. Kedden viszont sikerült felgyorsulni a korábbi napokhoz képest.

5 653 új fertőzöttet regisztrált az állam szerdára, és a járvány 178 újabb áldozatát is bejelentették. A nyilvántartott aktív fertőzöttek száma közelíti a 125 ezret.

Ezzel párhuzamosan egyre többen kerülnek kórházba is. 8 348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844 ember állapota annyira súlyos, hogy lélegeztetőgéppel tartják őket életben.

400 ezer helyett 150 ezer valósult meg

Magyarországon bőven rendelkezésre állnak már vakcinák, de nehezen sikerül megszervezni a beadásukat, az oltási program mégsem megy lényegesen gyorsabban, mint ott, ahol termékhiány van.

A hétvégére jóval gyorsabb oltási ütemet tervezett a kormány, ehhez képest az átlagosnál is lassabb eredmény valósult meg. Ezért inkább szerdára ígérte az előrelépést az állam.

"Jövő szerdáig további 400 ezer embert tudnak beoltani koronavírus ellen Magyarországon, ami Európában az első helyet biztosítja az országnak"

jelentette be a szombati próbálkozások után Gulyás Gergely vasárnap.

Az ígért 400 ezerből 150 ezer lett. Szombat reggel még nagyjából 950 ezer ember kapott legalább egy oltást, szerdán pedig 1 107 791 főt jelentettek. Közülük nagyjából 318 ezer olyan ember van, aki már a második oltását is megkapta.

Mindez azt is jelenti, hogy kedden sikerült kicsit több mint 50 ezer új embert beoltani. Ahhoz, hogy húsvétig teljesüljön a kormány által ígért 2,5 millió beoltott ember, ahhoz naponta kellene tudni legalább ezt az ütemet tartani.

Holnap engedélyezhetik a Janssen oltását

Az USA-ban már engedélyezett Janssen (az anyacég miatt Johnson & Johnson néven is ismert) oltását március 11-én, csütörtökön engedélyezheti az európai gyógyszerfelügyelet. Alább bővebben is olvashat a termékről.

Ebből az oltásból 200 milliót vett az Európai Unió, még 200 milliós opcióval. Magyarország ebből csaknem 4,4 millió adagot fog kapni. Ha minden rendben megy, akkor áprilistól találkozhatnak vele a hazai fogyasztók.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG