Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Budapesten a világ leghíresebb holokauszttagadója; Ukrajnának a status quo is siker; guruló rubelek


Mahmúd Ahmadinezsád, Irán folyamatosan Izrael elpusztításával fenyegetőző volt elnöke
Mahmúd Ahmadinezsád, Irán folyamatosan Izrael elpusztításával fenyegetőző volt elnöke

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen adott elő a világ leghíresebb holokauszttagadója. Demkó Attila és Rácz András: Ukrajnának idén az is siker, ha nem veszít jelentős területeket. A guruló rubelekre is lecsapna az új európai uniós szankciós csomag. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen adott elő a világ leghíresebb holokauszttagadója

A világ leghíresebb holokauszttagadója, Irán Izrael elpusztításával folyamatosan fenyegetőző exelnöke adott elő a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Információink szerint Mahmúd Ahmadinezsád kedd délelőtt tartotta első előadását.

Ukrajnának idén az is siker, ha nem veszít jelentős területeket – Demkó Attila és Rácz András a háború kilátásairól

Idén marad a magas intenzitású háború Ukrajnában. Jelenleg mindkét fél úgy érzi, a háborús eszközök a legmegfelelőbbek politikai céljaihoz – mondta a Szabad Európa podcastjában Rácz András. Demkó Attila szerint romlani fog a helyzet a fronton ukrán szempontból, egy orosz áttörés sem zárható ki. A két szakértővel beszéltük át a háború jelenlegi állását és az idén még várható fejleményeket.

A guruló rubelekre is lecsapna az új európai uniós szankciós csomag

Az Európai Bizottság által előterjesztett tizennegyedik szankciós lista jól szemlélteti, hogy az EU még messze nem merített ki minden opciót. Az új korlátozó intézkedések első ízben az orosz gázszállítást is célozzák, illetve széles körben tiltanák orosz pénz elfogadását.

A csaták évtizede, avagy amit Orbán Viktortól tanult az Európai Unió

Példa nélküli döntések és intézkedések kísérték az Orbán-kormány és az Európai Parlament elmúlt tizennégy évét. Miközben az európai közösség képviselő-testülete a választásra készül, összegyűjtjük, milyen csatákat vívott egymással és miért harcolt a két fél. Központban a jogállamiság és a pénz.

Magyar Péter pártja leginkább a DK-t veszélyezteti a fővárosban

Milbacher Dániel, a Polémia Intézet politikai tanácsadója szerint a kampányban versengő narratívák vannak. Míg a Fidesz kijelöli az ellenséget, majd betolja a gyurcsányista kategóriába, Magyar Péter igyekszik fölülemelkedni a szekértábor-logikán. A Tisza Párt fővárosi listájával és polgármesterjelöltjei indításával a DK-t veszélyezteti.

Rendőrök és kínaiak is közbeléptek, amikor civilek tibeti zászlókkal próbáltak tiltakozni

A Budapesten tartózkodó kínai elnök konvojának útvonalán próbáltak többen tibeti zászlóval tiltakozni, azonban a magyar rendőrök és a civil ruhás kínaiak megakadályozták. Ellenzéki politikusok is próbáltak tiltakozni, ők is kaptak figyelmeztetést.

Ehhez kapcsolódó cikkünkben számba vettük az Orbán-kormányok és a kínai vezetők jelentősebb találkozóit az elmúlt másfél évtizedből.

Salát Gergely: Ízlés kérdése, hogy ki milyen kapcsolatokat ápol Kínával

Hétfőn megkezdte európai tárgyalásait Hszi Csin-ping kínai elnök, aki öt éve nem járt a kontinensen. Franciaországban Emmanuel Macron elnökkel és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel találkozott, majd Szerbiába és Magyarországra látogatott. Salát Gergely Kína-szakértővel tekintettük át a több mint két évtizede új alapokra helyezett kétoldalú kapcsolatokat.

Magyar Péter adománya miatt megpróbálják lejáratni a gyermekszegénység ellen küzdő alapítványt

A nehéz sorsú családokat segítő Igazgyöngy Alapítvány vezetőjét, L. Ritók Nórát próbálták meg lejáratni cikkekkel és videókkal a kormány üzeneteit támogató oldalakon. Az ok az volt, hogy a szervezet elfogadta (és három családnak továbbította) Magyar Péter elárverezett napszemüvegének árát, amit adományként kaptak. Az alapítvány végül jól jött ki a dologból: még többen küldtek támogatást nekik, látva a kormányközeli forrásoktól induló lejáratási kísérletet.

Nézze meg, merre kampányoltak, járták az országot a pártvezérek!

Térképre tettük a legnagyobb pártok kampányarcainak bő egy hónapos országjárását. Az eredmények alapján nagyon kilóg Magyar Péter kampányintenzitása, igaz, ő csak később tudta elkezdeni.

Kongó és Argentína szintje között a magyar sajtószabadság

Tovább romlott a kormányoktól független szerkesztőségek helyzete átlagosan – áll az RSF 2024-es sajtószabadság-indexében. Ez döntően a politikai dimenzió miatt van így, az illiberális politikusok szerte a világon próbálják felvásárolni, anyagilag szétverni vagy elérhetetlenné tenni a tőlük független médiát. Magyarország pontszáma lényegében nem változott, azonban sok fejlődő országé bezuhant, így hazánk a 67. helyre lépett előre a vizsgált 180-ból.

Lezárult a jelöltállítás: kik közül választhatunk polgármestert a 49 nagyobb településen?

A polgármester- és az egyéni képviselőjelölteknek hétfő délután 4-ig le kellett adniuk a településükön élők ajánlásait tartalmazó íveket. Miután a választási irodák ellenőrizték az aláírások hitelességét és számát, hivatalossá váltak a jelöltek. Táblázatokba gyűjtöttük a megyei jogú városok és a budapesti kerületek polgármesterjelöltjeit, jelölőszervezeteiket, és a fővárosban felmértük az egyéni képviselőjelölteket is.

Polgármester lenne, pedig tavaly még rács mögött volt

Független jelöltként indul a választáson Putnik Lázár. Egy évig volt előzetes letartóztatásban, tavaly februárban helyezték szabadlábra. Újszentiván vőfélyből lett polgármestere tizenhét évig vezette a települést. Korábban elítélték választási csalás miatt is, mivel fantomszerbeket telepített be a faluba a voksaikért. 2022 elején tartóztatták le, a gyanú szerint azért, mert összesen 222 millió forintnyi vagyoni kárt okoztak társaival a magyar költségvetésnek. Bodó Imre regnáló polgármester szerint felelőtlenség elindulnia a választásokon, hiszen tetemes börtönbüntetésnek nézhet elébe.

Mégsem támogatja a Fidesz-frakció a gyónási titkot érintő módosítást

A Fidesz-frakció közleménye szerint csak olyan módosítást támogatnak a gyermekvédelmi törvényhez, amely szigorítást tartalmaz. A Szabad Európa is írt Dunai Mónika fideszes képviselő javaslatáról a gyermekek védelméről szóló törvényhez, amelynek értelmében nem lett volna jelzési kötelességük az egyházak „vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagjainak” olyan információval kapcsolatban, amelyre titoktartási kötelezettség vonatkozik.

„Az a kultúra él, amit mi megélünk” – Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője

Mi van Bach Goldberg-variációk című műve kottájának utolsó oldalán, és hogyan bukkant fel az egyik leghíresebb Bach-festményen egy előzőleg nem ismert kánon kottája? – többek között ezt is megtudjuk a Szelfi legfrissebb epizódjából, amelyben Tóth Árpád karnagy, zeneszerző, egyetemi és középiskolai tanár, a népszerű Csíkszerda közösségi kórus vezetője volt a vendég.

A biztonsági aggályok ellenére terjednek a kínai megfigyelőkamerák Kelet-Európában

A közép- és kelet-európai országok az elmúlt öt évben több millió kínai megfigyelőkamerát szereztek be annak ellenére, hogy biztonsági kockázataik vannak, a gyártóknak bizonytalan az adatkezelési gyakorlatuk, és kapcsolatban állnak a kínai állammal – derül ki a Szabad Európa kilenc országra kiterjedő felméréséből.

Hogyan tette fegyverré és használja az ukrajnai háború igazolására a Kreml az orosz történelmet?

Amikor nemrég Tucker Carlson az ukrajnai invázió okairól kérdezte Vlagyimir Putyint, az orosz vezető előadást tartott neki hazája történelméről. A 71 éves elnök mintegy húsz percen át sorolta a neveket és az évszámokat, visszamenve egészen a IX. századig.

XS
SM
MD
LG