Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Putyin Oroszországba menekítené az ukrán civileket


A Kijevtől északra fekvő Irpinből menekülők 2022. március 5-én
A Kijevtől északra fekvő Irpinből menekülők 2022. március 5-én

Tizenkettedik napja tart az orosz invázió Ukrajnában, egyre több civil áldozatról érkezik jelentés, miközben Oroszország-szerte is tüntetnek a háború ellen. Magyarországon hétfőtől szinte teljesen megszűntek a járványügyi intézkedések, ám hétvégén is meghalt 150 koronavírusos beteg.

Putyin Oroszországba menekítené az ukrán civileket

Hétvégén is több százezer civil ragadt az ostromlott Mariupolban borzalmas állapotok között, szombaton a tűzszüneti megállapodás ellenére sem tudtak elmenekülni a szüntelen orosz bombázás miatt. Vasárnap újra megpróbálták a civilek evakuálását, de az orosz ágyúk újra lőni kezdték a kialkudott menekülési útvonalat. Putyin közben azt ajánlotta: az ukrán civilek Oroszországba vagy Belaruszba meneküljenek.

Már Kína is bejelentette, hogy humanitárius segítséget küld Ukrajnának. Ugyanakkor Veng Ji külügyminiszter Peking „legfontosabb stratégiai partnerének” nevezte Oroszországot, miközben továbbra is elutasítja az ukrajnai invázió elítélését.

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap csaknem két órát beszélt Putyin orosz elnökkel telefonon. A beszélgetés során amellett érvelt, hogy Putyin állítsa le katonai offenzíváját és biztosítsa az ukrán atomerőművek biztonságát.

Az evakuálás azért is különösen fontos, mert polgári célpontokat, köztük iskolákat, óvodákat és kórházakat is támadnak az orosz inváziós erők Ukrajnában.

Oroszországban eközben letiltották a YouTube-ot, a Facebookot és a Twittert is, és számos divatipari cég (többek közt H&M, a Nike, a Burberry, a Zara, a Pull & Bear, a Massimo Dutti, a Bershka, a Stradivarius, az Oysho) bezárta összes oroszországi üzletét.

Drónfelvételen a Kijev-közeli város, ami szinte teljesen elpusztult
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:15 0:00

Járványügyi korlátozások nincsenek, állami propaganda van

A szociális és egészségügyi intézményeket, valamint az idősotthonokat kivéve mától nincs maszkviselési kötelezettség Magyarországon, ideértve a közösségi közlekedést és a boltokat. Kivezetik a védettségi igazolványra vonatkozó szabályokat is. Az egészségügyi veszélyhelyzet és az azzal járó különleges jogrend ugyanakkor továbbra is érvényben van.

Saját sikerének tekinti az ellenzéki összefogás, hogy a kormány feloldotta a járványügyi korlátozások nagy részét.

Hétvégén 150 ember halt meg a koronavírus-járványban Magyarországon. Magyarországon már 44.436 ember halt bele közvetlenül a járványba a magyar egészségügy szerint. A kórházban ápoltak száma ugyanakkor csökken, és az oltási program is szinte teljesen leállt.

Az MTVA óbudai székháza elé szervezett tüntetést vasárnap délutánra az Egységben Magyarországért, mert szerintük az állami média oroszpárti narratívát közvetít a háborúról. A megmozduláson pár ezren vettek részt a 24.hu tudósítása szerint. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttől és a többi felszólaló ellenzéki politikustól azt kérdeztük, mit gondolnak az Orbán Viktor miniszterelnök által felvázolt „stratégiai nyugalomról”.

Pénteken újabb e-mailek kerültek nyilvánosságra, amelyek szerint a kormány közvetlenül beleszólt az állami hírügynökségnél folyó munkába. A Szabad Európa már korábban közölt cikksorozatot arról, hogyan érvényesül a cenzúra az MTI-nél és hogyan szűrik a valóságot a fényképeken az állami hírügynökségnél.

Házi módszerekkel küzd az állami propaganda ellen a Nyomtass te is. Videóriportunkban bemutatjuk, hogyan készül a hetilap. A lap készítői azt mondják, kutatások támasztják alá, hogy hatással van a vidéki nyilvánosságra az ingyenes újság, amelyet a propaganda ellen hoztak létre.

Elfogy-e magyar?

Hatott-e, és ha igen, hogyan a családvédelmi akcióterv a demográfiai folyamatokra? Mekkora a bevándorlás Magyarországra, és honnan érkeznek a bevándorlók? Mi van a házasságkötési boom mögött? Számokban című sorozatunkban most a népesség 2010 utáni legfontosabb változásait mutatjuk be, elsősorban a termékenység, a családpolitika és a nemzetközi vándorlás (migráció) változásaira koncentrálva.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG