Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heti TOP 10: járványkezelés, állami média és Szájer-botrány


Balettpróba a nizzai Operaházban
Balettpróba a nizzai Operaházban

Megmutattuk, mit csináltak másként a járvány elleni védekezésben sikeres(ebb) országok, volt-e értelme feltárni a szakmai kétségeket az állami tévével kapcsolatban, egy bolgár politikus pedig a "brüsszeli fertővel" indokolta a Szájer-botrányt.

Két hónap alatt is le lehet küzdeni a járványt – mondta a Szabad Európának nyilatkozó magyar orvos, új-zélandi tapasztalatairól beszámolva. Ennek ára egy öthetes, az itthoninál szigorúbb lezárás, a gyanús esetek tesztelése, a beutazók kötelező karanténja. Cserébe 10 hét után visszatérhetett a lakosok élete a régi kerékvágásba.

Melbourne, a lezárások feloldása után
Melbourne, a lezárások feloldása után

Tesztelés és kontakt-kutatás, szigorú lezárások és gigászi bírságok a szabályszegőknek – így összegezhető a koronavírus-járvány elleni ausztrál védekezés sikerreceptje. Ez a kép rajzolódik ki egy Adelaide-ben dolgozó magyar orvos szavaiból.Dr. Milassin Tamással beszélgetve az is kiderül, hogy számukra a szállodahajók voltak a legveszélyesebbek, a második hullám oka pedig egy tiltott pásztor óra volt.

A járvánnyal kapcsolatos hírek többsége most már egyre inkább a jövőbe tekint: mikor lesz védőoltás, ki fogja gyártani, mik lesznek a mellékhatások. Százezrek nem kaphatnák meg itthon az orosz vakcinát, ha le kellene állniuk érte az ivással. Cikkünkhöz az adta az alapot, hogy nincsenek pontos adatok arról, hány alkoholista van Magyarországon, de az biztos, hogy ők nem tudják egyik napról másikra letenni a poharat, még egy koronavírus elleni vakcina kedvéért sem.

​Nem ajánlják a Pfizer-vakcinát annak, akinek volt már allergiás rohama. Két brit egészségügyi dolgozónál súlyos allergiás reakciót váltott ki az oltószer. Ennek ellenére a szakemberek szerint biztonságos a vakcina, csak a beadás után figyelni kell az emberek reakcióját.

A maszkhordás is kiemelt téma, ha a koronavírus fertőzés kerül szóba. Hiába kezdték el a britek már beoltani a lakosságot az új típusú koronavírus ellen és hiába követik őket hamarosan mások, a maszkviselésről egyelőre nem szabad leszokni.

MTVA-ügy: nincs itt semmi látnivaló, mondja a rendőrség és a médiahatóság

Az MTVA gyártóbázisa
Az MTVA gyártóbázisa

A rendőrség három nap alatt elutasította az MTVA-ügyben tett feljelentést. A Szabad Európa által nyilvánosságra hozott hangfelvételekkel kapcsolatban a rendőrség arra jutott, hogy a köztévé állami támogatása sem minősül közpénznek, a gyártó cég vagyona pedig nem állami vagyon.

Ehhez a témához tartozik, hogy kedden a parlament Kulturális Bizottságában tartott éves beszámolót a médiahatóság elnöke. Amikor az állami tévé ügyeiről kérdezték, azt válaszolta, hogy körbejárták a kérdést, de a Médiatanácsnak nincs joga eljárni az MTVA szerkesztőségi üléséről kiszivárgott hangfelvételekkel kapcsolatban.

PET-palackok a Tiszán
PET-palackok a Tiszán

Naponta akár 750 ezer műanyag flakon is érkezhet a Tisza ukrajnai szakaszáról Magyarországra. A mesterséges intelligenciával felturbózott magyar kamerarendszer kiszámolta: van olyan nap, amikor percenként 500 PET-palack érkezik az ukránoktól. Szakemberek szerint egy-egy intenzív szennyeződés néha napokig tart, és százmilliókba kerül a magyar adófizetőknek.

„Aki tudott, elment, aki nem, azt már eltemették”

A héten már bemutattuk Kistiszahátat, az elnéptelenedő falut, ahol a helyieket ukránok és táskás emberek váltják egymást. Most videónkon is láthatják az egyedi önvédelmi technikát, amellyel a még maroknyi helyi a birtokára vigyáz. Ha kell, Molotov-koktéllal.

Kistiszahát - a titokzatosan felvásárolt falu
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:19 0:00

Az Orbán-könyv bolgár írója szerint a brüsszeli meleglobbi fertőzte meg Szájer József fideszes európai parlamenti képviselőt. Georgi Markov bolgár politikus, a helyi kormánypárt képviselője szerint a Szájer „14 éven át reggeltől estig a gender-elméletet, a melegházasságot, a homoszexuálisokat, biszexuálisokat, triszexuálisokat, poliszexuálisokat, transznemű embereket hallotta, (...) amire azt mondta: Próbáljuk ki! Nagy a kísértés”.

Rajzaiból él egy hajléktalan Budapesten. Videóban mutattuk be az 57 éves Lábár Istvánt. Három évig élt egy szállón, ahonnan a szabályok szerint ennyi idő eltöltése után ki kellett költöznie, fél év után jelentkezhet újra. Ez április telik le, addig az utcán lesz, az árkádok alatt alszik, és rajzol.

Jekatyerina Tyihonova
Jekatyerina Tyihonova

Egy orosz üzletember egy sor hihetetlenül kedvező üzleti ajánlatot kapott, miután feleségül vette azt a Jekatyerina Tyihonovát, aki sokak szerint Putyin legkisebb lánya. A házasság után sorban álltak a legnagyobb orosz cégek, hogy áron alul átadják részvényeiket a fiatal férjnek. A férfi már a frigy előtt is az ország egyik legbefolyásosabb üzletembere volt az apja miatt, a lakodalmon olyan vendégek voltak jelen, mint az Orosz Állami Direkt Befektetési alap (ők finanszírozzák például az orosz koronavírus-vakcina fejlesztését) elnöke, Kirill Dmitrijev.

Végül képgalériánkat ajánlom figyelmükbe: a héten volt negyven éve, hogy meggyilkolták John Lennont, emlékezetes fotóiból válogattunk.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG