Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a Nemzetbiztonsági Bizottság előtt a kínai adatgyűjtés, prágai tesztelés és háború fotókon


A Nemzetbiztonsági Bizottság elé került a kínai adatgyűjtés ügye, sortűzzel fenyegetik a belarusz tüntetőket, és háború a két oldal szemszögéből.

A Nemzetbiztonsági Bizottság is vizsgálhatja a kínai adatgyűjtést

Több részes sorozatban írtuk meg, hogy Kína az egész világra, így Magyarországra is kiterjedő információgyűjtést és megfigyelést folytat. Most került elő először konkrét bizonyíték arra, hogy egy külföldi ország magyarokról gyűjt adatokat tömegesen.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke az Alkotmányvédelmi Hivatalt felügyelő Pintér Sándornak és az Információs Hivatalért felelős Szijjártó Péternek írt az ügyben, úgy tűnik, a sztorinak még nincs vége.

Járványhelyzet Európában és Magyarországon

Európa legtöbb országában a hétvégén is romlott a járványhelyzet. Különösen Csehországban, ahol vasárnap reggel a belügyminiszter azt mondta, ha nem sikerül megfordítani a trendet, akkor akár a teljes országot lezárhatják. A cseh fővárosban közben több helyen felállítottak ideiglenes tesztpontokat. Az egyik éppen vasárnap nyitott, kipróbáltuk, milyen egy teszt.

Magyarországon a Covid-19 kapcsán az egyik leggyakrabban megszólaló szakember Szlávik János. Szelfi című sorozatunkból kiderült, az infektológus volt bolti eladó és kőműves, mostanában azt mondja: az AIDS mellé megkapta a koronavírust is.

Nem csituló feszültség Belaruszban és Hegyi-Karabahban

A belarusz rendőrség pár napja bejelentette, akár éles lőszert is bevethetnek a tiltakozók ellen, mégis ezrek vonultak az utcára vasárnap újra Belaruszban. A helyszíni fotók tanulsága szerint a helyszínen páncélozott járművek és vízágyúk is megjelentek.

Hegyi-Karabahban nem volt hosszú életű a hétvégi tűzszünet, vasárnap már újra annak megsértésével vádolták egymást az örmények és az azeriek. Két cikkben mutattuk be, miként élik meg a konfliktust az örmény oldalon és hogyan néz ki ugyanaz örmény szemmel.

Finisben az amerikai elnökválasztási kampány

Kultúrharc és egészségügy áll a lassan végéhez közeledő amerikai elnökválasztási kampány központjában. Szombaton a republikánus Donald Trump Michigan és Wisconsin államokban tartott élő kampányrendezvényt, míg a demokrata Joe Biden vasárnap egy billegő államban, Észak-Karolinában tartott beszédet.

A BBC összeállításából kiderül, több tízmillió amerikai életére lehet hatással az amerikai Legfelsőbb Bíróság november 10-én aktuális, a Barack Obama volt elnök nevével fémjelzett egészségügyi törvényről szóló döntése. A brit közszolgálati médium személyes történeteket gyűjtött össze.

Végül egy érdekes videót ajánlunk a 24.hu oldaláról arról a medvéről, akit Miskolcon vettek észre vasárnap éjjel fél 1 után. Az állat a villamossíneken is barangolt egyet.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG