Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: példátlan káosz és erőszak Washingtonban


Legkevesebb 4 ember meghalt Washingtonban, amikor a Donald Trumpot támogató erőszakos tömeg betürt a Capitoliumba. A Joe Biden választási győzelmét véglegesítő ülést félbe kellett szakítani, ám csütörtök reggel hitelesítették a megválasztását.

Az amerikai Kongresszus magyar idő szerint csütörtök reggel hitelesítette Joe Biden és Kamala Harris választási győzelmét. Az elektori kollégium szavazatainak megszámlálása alapján a Kongresszus két házának közös ülése megerősítette, hogy a demokrata párti Joe Biden az elnökválasztás hivatalos győztese.

Idáig azonban hosszú út vezetett, hiszen szerda este káosz és erőszak uralta a Capitoliumot. A Donald Trump távozó amerikai elnököt támogató erőszakos tüntetők egy csoportja ugyanis betört a Kongresszus épületébe. Az incidens során egy nőt meglőttek, ő később belehalt sérüléseibe, másik három ember is életét vesztette. Éjjeli összefoglalónkat itt találja, a legfrissebb reggeli híreket itt írtuk meg.

Biden, Trump, Johnson, EU – így reagált a világ

Joe Biden megválasztott amerikai elnök az ország demokráciáját ért „példátlan támadásnak” nevezte a Capitolium erőszakos megszállását. Donald Trump este a Twitterre posztolt videóüzenetben szólította fel támogatóit arra, hogy “menjenek haza”, ugyanakkor továbbra is fenntartotta a “hamis választásokkal” kapcsolatos fenntartásait és “nagyon különlegesnek” nevezte a mögötte állókat.

Vezető politikusok a világ minden részéről elítélték az amerikai Kongresszus épületének megtámadását. Az Európai Parlament elnöke, a brit miniszterelnök, a német külügyminiszter és mások is sokkolónak nevezték a világ egyik vezető hatalmának központjában kialakult káoszt. Idézetekkel teli cikkünket ide kattintva olvashatja el.

Szerdán az is kiderült, hogy a demokrata Jon Ossoff nyerte a szenátusi helyért kiírt választást Georgiában, ami azt jelenti, hogy pártja többségbe került az amerikai törvényhozás felsőházában. Így a Kongresszus mindkét házában kisebbségben maradtak a republikánusok.

Miért nincs részletes magyar oltási terv?

Csütörtök reggelre újabb 127 ember veszítette életét Magyarországon a Covid-járvány miatt, a friss fertőzöttek száma 3 068, 367-en vannak lélegeztetőgépen. Az egészségügyi dolgozókat 25 helyen oltják, fokozatosan megkezdődik az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is.

A napokban hunyt el a tízezredik beteg a járványban Magyarországon. Ennek kapcsán ajánlom figyelmébe infografikánkat, mely rendkívül szemléletesen mutatja meg, mennyi is tízezer ember.

Többen megkérdőjelezik Orbán Viktor kijelentését, miszerint a magyar oltási terv alapján két nap alatt be lehetne oltani az egész országot. Az aggályokat megerősítette, hogy olyan menetrendet mutattak be, ami elég felületesnek tűnt. Pedig részletes oltási terv készítése nem lenne lehetetlen, ezt bizonyítják külföldi példák is, melyek közül ebben a cikkünkben gyűjtöttünk össze néhányat.

Januári fagyban a szabad ég alatt

Mínuszokban a szabad ég alatt alszanak a Boszniában rekedt menekültek. Több száz, főleg Afganisztánból és Pakisztánból érkezett ember kényszerült a szabadba, amikor leégett a nekik szállást adó tábor a boszniai Lipában.

Mínuszokban a szabad ég alatt alszanak a Boszniában rekedt menekültek
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Végül egy kellemesebb téma: megugrott a sakkozási kedv A vezércsel című népszerű sorozat hatására Ukrajnában. Elsősorban lányok kedvét hozta meg a sporthoz. Videónk főszereplője, a 14 éves Szófia például olyan sikeres sakkozó szeretne lenni, mint Elizabeth Harmon, a sorozat főhőse.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG