Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kormányzati trükkök, állampolgári praktikák


Ahol a szemétdíjat sem tudják fizetni, ahol orosz rulettet játszanak a covidos idősekkel, ahol megszűnik a fiktív lakhely fogalma, ahol a benzinkutasok fizetik meg az áremelkedést, ahol megmondják az újságírónak, mit írjon. Ezt mutattuk meg erről az országról ezen a héten.

Borsod szegények lakta falvaiban sok embernek ment már rá a háza a kukadíj miatti elmaradásokra. A legkiszolgáltatottabbaknak kisebb gondjuk is nagyobb a szemétdíj megfizetésénél. Az utóbbi néhány évben új funkciókat találtak ki a kukáknak: van, aki abban hord vizet, és olyan is, aki kukában fürdik. Magyarországon kötelező fizetni a szemétszállítási díjért akkor is, ha nem szeretnénk a szolgáltatást. A díj elmaradása azonban köztartozásnak minősül, és kegyetlenül be is hajtják.

Demokrácia

Salátatörvénybe rejtve szavazta meg az Országgyűlés azt a javaslatot, amely szélesre tárja a kaput a voksturizmus előtt – írja a Társaság a Szabadságjogokért. A módosítás megváltoztatja a lakóhely fogalmát: a jövőben nem kell ténylegesen az adott címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít. Ráadásul a Btk. közokirat-hamisításról szóló része is módosul, mégpedig úgy, hogy a fiktív lakóhely létesítése nem lesz többé büntethető.

Hibás elgondolás volt Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt részéről, hogy a rezsicsökkentés sikeres kormányzati kommunikációjával szemben a piac később visszaütő érdekeit hangoztatta, még akkor is, ha ez reális veszélynek tűnik – mondta elemzőnk Konstruktív bizalmatlanság című podcastsorozatunk friss epizódjában. Ruff Bálint szerint a budapesti Városháza-ügy felbukkanása sem meglepő, szerinte „ha fegyver kerül a Fidesz kezébe, akkor meg is húzza a ravaszt”.

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

Koronavírus

Egy új szabályozással Covid-pozitív öregeket is visszaenged a kórházakból az idősotthonokba a kormány. A fertőzöttség rendes ellenőrzése nélküli visszaküldést egy friss országos tiszti főorvosi rendelkezés alapozza meg. A Magyar Közlöny 52. számában jelent meg Müller Cecília közleménye, amelyet Kásler Miklós miniszter is jóváhagyott. A kockázatos kísérlet az oltási kötelezés kiszervezése után a járványügyi felelősség újabb áttolásának tűnik a járvány ismételt felfutása miatti esetleges politikai károk minimalizálása érdekében.

Jakab Ferenc pécsi virológus azt javasolja, hogy két vektorvakcina után ne kérjen Janssent. A szakértő azután szólalt meg, hogy Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora két Szputnyik-vakcina után kapott Janssent harmadik oltásként, noha mindkét vakcina vektoralapú, és korábban ezt a kombinációt ő maga sem javasolta. A pécsi szakember indokai cikkünkben olvashatók.

Nem azért nem reklámozza már a Szputnyik-oltást a kormány, mert az a legjobb, és elrejti az emberek elől, hanem mert lejárt a szavatossága az összesnek, amit Magyarország vett. Egyébként sem lehet sok már, de ha fel is kínálják valahol, utasítsa el.

Újra leállították a műtétek jó részét és a daganatos emberek szűrését. Mindkettő hosszabb távú károkat okoz, csak ezek mértéke titkos Magyarországon. Az biztos, hogy már most lényegesen több műtétre várnak a magyarok, mint májusban, amikor legutóbb hasonló intézkedéseket hozott a kormány. Ismerje meg a helyzetet cikkünkből!

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

A pénz nyomában

Többségében magyar kisvállalkozók üzemeltetik a nagy olajcégek benzinkútjait. Az üzemanyagra bevezetett hatósági ár miatt hétfőtől minden egyes nap veszteséget termel, hiszen – mint cikkünkből kiderül – a nagykereskedelmi ár nem ment lejjebb, így a húsz-harminc forintos árcsökkentés a kiskereskedőket terheli, az ő profitjukat nullázza le.

Nevetségesnek és méltánytalannak tartja Magyarország tizenkettedik leggazdagabb embere az ellene felhozott kartellezési vádat. Bige László az őt érő támadások mögött Csányi Sándor OTP-vezért sejti, de a Szabad Európának adott interjújában elmondta: nem követett el semmi olyat, amiért menekülnie kellene. Ceaușescu bukását is kivárta, szerinte Orbán sem miniszterelnökként megy majd nyugdíjba. Az üzletember úgy gondolja: a NER-nek hamarosan vége lesz.

Most készül egy uniós irányelv, amely szerint 2023-tól a helyi kormányok szedhetik be a külföldi leányvállalatok minimumadóját. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy az anyacég székhelye szerint illetékes országnak kell majd utalni. Úgy tűnik, Magyarország viszonylag olcsón megússza a multinacionális cégek nemzetközi adóztatását célzó reformot, a globális minimumadót.

A múlt tanulságai

A Szabad Európa egy évvel ezelőtt hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen Bende Balázs, az MTVA szerkesztője politikai utasításokkal látta el a köztévé Híradójánál dolgozó újságírókat. Bende a 2019-es EP-választások előtt azt mondta kollégáinak, hogy a kampányban a kormányt kell támogatni, és akinek ez nem tetszik, az adja be a felmondását. A hangfelvételek egyike a héten megihlette a Partizán alkotóit is, akik egy rövid rajzfilmben dolgozták fel az elhíresült értekezletet, és képzelték el, milyen lehetett a dolgozók reakciója.

Kiállítótér nyílt Rajk László építész egykori műtermében. A helyszínt az egyik ritka kiállítási tárgyon keresztül bemutató videónkból kiderül, hogy az ingatlan már a Freeszfe-mozgalomban is szerepet kapott.

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG