Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: miért lehetett sikeres Márki-Zay Péter az ellenzéki előválasztás első fordulójában?


A legfontosabb híreink hétfő reggel: miért lehetett sikeres Márki-Zay Péter az ellenzéki előválasztás első fordulójában?, jobboldali koalíció nyert Csehországban, Babiš kormányfő elismerte vereségét, korrupciós ügyekkel hozták összefüggésbe, lemondott az osztrák kancellár.

Elkezdődött az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölteit kiválasztó szavazás második fordulója. Karácsony Gergely pénteki visszalépésével kiderült, hogy a DK-s Dobrev Klára és a pártoktól független Márki-Zay Péter közül választhatnak a voksolók. Kisokosunkból mindent megtudhat a második forduló lebonyolításáról és a részvételről.

Az esélyeket Konstruktív Bizalmatlanság című podcast sorozatunkban is mérlegeltük, a beszélgetés átiratát is elolvashatja már, ha kíváncsi: miért lehetett sikeres az első fordulóban Márki-Zay Péter, milyen hibát követett el kampányában Dobrev Klára és milyen jövő várhat a Momentum-vezető Fekete-Győr András.

Mentek

A hárompárti Spolu (Együtt) koalíció nyerte Csehországban a szombaton zárult képviselőházi választást, Andrej Babiš kormányfő elismerte vereségét. Száz éve most először nem került a törvényhozásba kommunista erő, de kudarcot vallottak a szociáldemokraták is. A választási részvétel a 65,5 százalék volt, magasabb mint négy éve.

Lemondott Sebastian Kurz osztrák kancellár, megtörték a korrupciós vádak. Ugyanis az osztrák gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében. A kancellár utódjaként a külügyminisztert javasolta.

Vittek

A nemrég megismert Pandora-iratok szerint London az adóelkerülés egyik legfontosabb központja. Az átláthatóság védelmezői ezért felszólították a brit kormányt, hogy szigorítsa a pénzmosás és az adóelkerülés elleni fellépést. Bár a tranzakciók a brit törvények szerint legálisak, rávilágítanak a bonyolult – és gyakran anonim – pénzügyi gyakorlatokra. Még több információ a Pandora iratokról kvízünkből is kiderül.

Extrém helyek

Mint arról mi is hírt adtunk, autóbalesetben meghalt Lars Vilks svéd karikaturista, akit különböző iszlamista csoportok számos alkalommal halálosan megfenyegettek Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzai miatt. A művész azonban nemcsak karikaturista volt, hanem államalapító is. Járja be Ladóniát a cikkünk segítségével!

Egy másik extrém művészről is írtunk a hétvégén: a Christo és Jeanne-Claude csapata által becsomagolt Diadalív üzenetét boncolgatta a Szabad Európának dr. Olivia Muñoz-Rojas Oscarsson Párizsban élő független kutató, aki rendszeresen publikál különböző sajtóorgánumokban, köztük a spanyol El Paísban és az argentin Clarínban. Muñoz-Rojas véleménye a témában különösen érdekes, mert kutatásai kiterjednek a politikai esztétikára, a háború utáni újjáépítésre, valamint a háborúk és a diktatúrák kellemetlen örökségeire is.

Face, egy orosz rapper hangosan támogatta a kormányellenes tüntetéseket, és kiállt Putyin elnök börtönbe vetett bírálója, Alekszej Navalnij mellett. Azt mondja, hogy az állam nyomására Oroszország-szerte lemondják a fellépéseit. Mindez felháborodást váltott ki rajongói körében – de ilyesmire már volt példa az országban.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG