Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Rosszul járna az ország, ha egészségügyi szakmai kérdésekben politikai döntések születnének a járvány időszakában”


A kancelláriaminiszter szavait az a négyrészes cikkünk idézi, amelyben arra kerestük a választ, hogy mi okozta ötvenöt ember halálát tavaly a Pesti úti idősotthonban. De a héten foglalkoztunk a tőzsdére lépő NER-cégekkel, zombivállalatokkal és a tudományos élet politikai befolyásolásával is.

„Rosszul járna az ország, ha egészségügyi szakmai kérdésekben politikai döntések születnének a járvány időszakában” – mondta Gulyás Gergely miniszter tavaly áprilisban. Ha az ország nem is, a Pesti úti idősotthon valóban rosszul járt. A járvány tavaly tavaszi szakaszában ötvenöt lakó vesztette életét. Négyrészes cikksorozatban járjuk körül a felelősség kérdését.

Megbukni látszik a korlátozásokat elutasító járványkezelési stratégia, hiába van beoltva az ország fele, többen halnak meg, mint tavaly hasonló időszak alatt. Ráadásul még az általános korlátozásokat sem úszta meg senki, csak olyankor kell elszenvedni, amikor már sokkal kevesebb életet lehet velük megmenteni. Összevetettük a mostani tényeket a tavalyiakkal.

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

A korlátozásokkal kapcsolatban puhul a kormányzat álláspontja, hiszen a miniszterelnök úgy fogalmazott péntek reggel az állami rádióban, hogy semmit sem zár ki, minden rosszat szeretne elkerülni. De Orbán Viktor fenntartotta, hogy szerinte a harmadik oltás életmentő. Azt is bejelentette, hogy egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet.

A pénz nyomában

A napokban hirdette meg újabb ötéves stratégiáját a BÉT, amely 2015-ben lett ismét állami tulajdonú. Az öt évvel ezelőtt kitűzött célok nem igazán teljesültek, a tőzsdei cégek 42 százaléka pedig állami vagy NER-közeli kezekben van. Milyen kockázatokat hordoz ez magában? – olvassa el a választ cikkünkben.

Nem szabad zombivállalatokra költeni az Európai Uniótól kapott támogatásokat, a korrupciót meg kell szüntetni – mondta Király Júlia a Szabad Európa podcastjában. Márki-Zay Péternek, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója szerint nagyon üres kasszát fog átvenni jövőre az új kormány, de nem lesznek megszorítások. Hallgassa meg a beszélgetést!

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

Folynak és jól haladnak a tárgyalások az Európai Unióval a hétéves költségvetésről és a helyreállítási alapról – közölte éves meghallgatásán az Országgyűlés Európai ügyek bizottságában a kancelláriaminiszter. Gulyás Gergely mindazonáltal hozzátette: szerintük az Európai Bizottság inkorrekt módon járt el, amikor a „a gyermekvédelmi törvény elfogadása utáni európai hisztériában” felrúgta a korábban már informálisan létrejött megállapodást.

Az euró árfolyama átlépte a 370 forintos határt hétfőn, és a dollár ára is csúcsot ért el 328 forinttal a devizapiacokon a hétfői nyitást követően. A helyzet elemzők szerint már lépéskényszerbe hozza Magyar Nemzeti Bankot. Október végén arról beszélt Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza és befektetési igazgatója egy konferencián, hogy a magyar fizetőeszköz gyengülése várhatóan erős és tartós folyamat lesz.

Tíz év alatt 923 milliárd forint közpénzt húztak be azok a szórakoztatóipari szervezetek, amelyek sporttal foglalkoznak Magyarországon. A taoprogram lényege leegyszerűsítve, hogy a vállalatok anyagi előnyhöz juthatnak, ha a társasági adójuk egy részét nem az államnak fizetik be, hanem egy valamilyen sport- vagy kulturális szervezetnek adják. Messze legnagyobb nyertes egy falusi alapítvány, ami a felcsúti klubot finanszírozza.

Politika

Az International IDEA Intézet jelentése szerint továbbra is egyre jobban romlik a demokrácia helyzete Magyarországon minden lényeges szempontból, kivéve egyet: pártok ugyanis még indulhatnak a választásokon, és a pártalapítás lehetőségeit sem korlátozták tovább tavaly. A demokratikus fejlődés szempontjából 2010-től egy elveszett évtizedről írtak.

Veszélyben látja a szabad véleménynyilvánítást a Társaság a Szabadságjogokért, miután elolvasták a törvényjavaslatot, amellyel az Országgyűlés felhatalmazást adna a veszélyhelyzet alatt hozott, alapjogokat korlátozó kormányrendeletek hatályának meghosszabbítására. Vagyis a kormány önkényesen válogathat, mely alapjogok gyakorlását korlátozza, és melyekét nem.

„Nem szorulunk rá, hogy bárki bírálgasson” - ezt a magyar külügyminiszter szerb mondta, amikor arról kérdezték, hogy Magyarországot nem hívták meg az amerikai szervezésű demokrácia online csúcsra. Szijjártó Péter szerint az "belpolitikai típusú rendezvénynek" számít, és jól látható, hogy erre azok az országok nem kaptak meghívást, melyek vezetői jó kapcsolatot alakítottak ki az előző elnökkel, Donald Trumppal.

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

Demokrácia

Egy külföldi szaklapban megjelenésre váró cikkének visszavonására kérték Pető Andreát, a CEU történészprofesszorát, aki azonban kitart véleménye mellett. Az egyetemmel együtt Budapestről Bécsbe költöző oktató azt írta, hogy a tudományos munkát minősítő és engedélyező akkreditációs bizottság a politika befolyása alatt áll, és erre konkrét példákat is sorolt.

A Magyar Távirati Iroda elbocsátotta két munkatársát, mire szolidaritásból hárman felmondtak. A szakszervezet levélben tiltakozik a közmédia vezérigazgatójánál. Belső körlevél indult a távozókért kiálló dolgozók között. Hiába ígérte korábban a munkáltató, a Duna Médiaszolgáltató Zrt., hogy az MTI-ben induló átszervezés nem jár majd elbocsátásokkal, most éppen a közmédia átszervezésére hivatkozott a cég. A magyar médiaszektort egy héten át vizsgálta az ENSZ jelentéstevője, aki arra jutott: különösen a közelgő magyarországi választásokon sérülhetnek az alapvető emberi jogok a sajtó kormánypárti befolyása miatt.

Társadalom

Azonnal kidobták azt a két gyerekes családot egy mosonmagyaróvári családotthonból, akik videóra vették, hogy csótányok és egerek flangálnak a szobájukban. Az intézmény vezetője tagadta, hogy a közösségi médiába feltöltött videók miatt rakták ki a családot, mivel más gondok is voltak velük, de elismerte a felvételek valódiságát. Videónkban megszólalnak az érintettek.

Kutatás bizonyítja, hogy a romákkal szembeni erőszak létező és egész Európában elterjedt gyakorlat. Hiába tiltják azonban ezt a tagállami normák, az ezzel kapcsolatos nyomozások rendre azt hozzák ki, hogy a rendőrök nem követtek el szabálytalanságot. Az Európai Parlament már egy éve sürget közös, uniós jogalkotást ezen a téren – az illetékesek azonban széttárják a kezüket. Összefoglaló Brüsszelből.

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG