Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sokszorosan túlárazott állami megrendelések; a nő egyenlő anya; kényes választás előtt a kormány


Orbán Viktor, Rogán Antal és Lázár János az Országgyűlésben 2022. december 7-én
Orbán Viktor, Rogán Antal és Lázár János az Országgyűlésben 2022. december 7-én

A túlárazás csupán az egyik trükk – így tarol Balásy Gyula az állami megrendeléseken. Szociológus: A politikai keretezés megtörtént – a nő egyenlő anya. Újabb dilemma: Ukrajna támogatása lehet a magyar hadiipari profit feltétele. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

A túlárazás csak az egyik trükk – így tarol Balásy Gyula az állami megrendeléseken

A Magyar Péter által emlegetett sokszoros túlárazás pusztán az egyik olyan eszköz, amellyel az állami reklámköltéseket kezelő vállalatcsoport százmilliárdos bevételre tesz szert. A Balásy Gyulához köthető cégek többnyire az óra- és darabszámokkal trükköznek forrásaink szerint. Az árajánlatok, amelyekkel az állami szervek kénytelenek dolgozni, teljesen abszurd tételeket is tartalmaznak – derült ki a Szabad Európa birtokába került dokumentumokból. A cégcsoport Rogán Antalnak köszönhetően vált abszolút egyeduralkodóvá a kommunikációs és rendezvénypiacon.

Nagy Beáta: A politikai keretezés megtörtént – a nő egyenlő anya

A Budapesti Corvinus Egyetem Társadalom- és Politikatudományi Intézetének professzora szerint a társadalom patriarchális szerepfelfogása olyan erős, hogy nem illik a képbe, hogy nők vezetői pozícióba kerülhetnek, a nemek helyzetéről szóló beszélgetések pedig mára veszélyesek és átpolitizáltak lettek.

Újabb dilemma: Ukrajna támogatása lehet a magyar hadiipari profit feltétele

Még csak terv formájában létezik az Európai Védelmi Ipari Program, de annyi már most látszik belőle, hogy kényes választás elé állítja majd a magyar kormányt. Podcastunkban körbejárjuk a NATO európai pilléreként emlegetett elképzelést, amely az Európai Unió közös biztonságát szolgálná.

Napi 295 ezer forintért szerződtette a kormányközeli intézet a jobboldali brit újságírót

Douglas Murray internetes videókonferencián vett részt három éve egy magyar kormányközeli intézet vendégkutatójaként. A migráció ügyében Orbán Viktor pártját fogó brit szerzőt az adófizetők pénzéből fizették: huszonhét napra csaknem nyolcmillió forintot kapott.

Beszólogatások, tapintható feszültség, árulkodó testbeszéd a prágai V4-es csúcson

Tüntetők várták a visegrádi négyek február végi csúcstalálkozójára érkező kormányfőket Prágában. Orbán Viktort a kegyelmi botrányra emlékeztették a tiltakozók, akik fütyültek, skandáltak, obszcén feliratú transzparenst emeltek a magasba, de a szlovák miniszterelnök, Robert Fico sem járt jobban, őt hazaküldték – Oroszországba. A Szabad Európát Kósa András tudósította az eseményről, aki podcastunk legfrissebb részének vendége volt.

Pszichiáterek, feministák, kormánypropagandisták – a genderháború frontvonalai

Nyugaton a szexuális és nemi kisebbségek képviselői egymással és a tradicionalista álláspontokkal is harcolnak, miközben Magyarországon leglátványosabban a kormány küzd e kisebbségek ellen. Ebben a pszichiáterek és pszichológusok egy része is támogatja, aminek saját szakmájuk nagyobb része ellenáll. Ez történt egy januárban rendezett szakmai továbbképzési konferencia után is.

Berlin utánajár a német cégek magyarországi vegzálásáról szóló állításoknak

A berlini kormányzat párbeszédet folytat azokkal a német cégekkel, amelyek Magyarországon hatósági vegzálásra panaszkodtak – árulta el a Szabad Európának a német pénzügyminiszter. Christian Lindner nem lát különbséget a Tesla németországi és a kínai BYD villanyautó-gyártó magyarországi beruházásai között, ameddig betartják az európai uniós szabályokat.

A fémhulladék negyven százaléka eltűnt a piacról

Nyolc hónap telt el azóta, hogy a Mol átvette a hulladékgazdálkodás nagy részét. A fémhulladékok esetében óriási a visszaesés, a második fél évben az anyag negyven százaléka eltűnt a piacról, az akkumulátorok esetében hatvan százaléka. Akkora a baj, hogy a kormány az Európai Bizottsághoz fordult, mert nem tudjuk tartani a vállalt újrahasznosítási számokat. Pedig az állam épp azért szervezte ki koncesszióba a piacot, hogy növekedjen az újrahasznosítási arányszám.

Tovább bővült az alcsútdobozi Orbán-birodalom: újabb földeket szerzett a miniszterelnök édesapja

Újabb szántóföldeket vett Orbán Győző. Az ő nevén lévő hatvanpusztai birtokkal együtt mára legalább nyolcvanhektárnyi föld van a kormányfő édesapjának tulajdonában a Felcsúttal szomszédos Alcsútdobozon.

Árnyékkormánytól a limitált pornóig – pártok a gyermekvédelemről

Miután nemrég megkérdeztük a gyermekvédelemben dolgozó szakembereket és civileket, hogy milyen tippekkel látnák el az új törvénycsomagon dolgozó döntéshozókat, most megkérdeztük a pártokat is, hogyan fognak hozzájárulni a gyermekvédelem megreformálásáról szóló parlamenti munkához.

Svéd belépés, ukrajnai háború és Donald Trump – a NATO idén megváltozhat

Magyarország közel kétéves huzavona után megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, ezzel tovább erősödhet az idén 75 éves katonai szervezet. Csakhogy nem minden teljesen derűs a szövetségben. Ukrajnában háború dúl, miközben az Egyesült Államokban választás lesz, és Donald Trump személyében olyan elnök jöhet, aki már beszélt arról, hogy kiléptetné az országát a NATO-ból. Az Atlaszban a téma a NATO, vendégünk pedig Kis-Benedek József.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy Svédország belépése jelenti a kirakós utolsó darabját az észak-atlanti szövetség számára a stratégiai fontosságú Balti-tenger partvidékén, de Oroszország továbbra is fenyegetést jelent a régióban a víz alatt és felett egyaránt.

„850 óriási vitorlásra és műfüves focipályára nincs szükség a nemzeti parkban” – civil szervezetek a Fertő tavi beruházásról

Új közbeszerzési kiírásról, régi és újabb környezeti engedélyről szóltak a hírek az elmúlt hónapokban a Fertő tavi beruházás kapcsán. A sokmilliárdos állami projektet a helyiek, civil szervezetek, szakértők és az UNESCO is kifogásolta, mert környezetrombolónak tartják. A Szabad Európa podcastjában az ügyben legaktívabb két civil szervezet, a Greenpeace Magyarország és a Fertő Tó Barátai Egyesület képviselőit kérdeztük a beruházás jelenlegi helyzetéről.

Somogyvári Gergő: „Ebben a filmben minden benne van, amire Magyarországon nem adnak pénzt”

A Fanni kertje Somogyvári Gergő rendező-operatőr első egész estés dokumentumfilmje. A hajléktalan férfi és a transz tizenéves barátságának történetét bemutató film megnyerte a Szarajevói Filmfesztivál zsűrijének különdíját, valamint a budapesti Verzió filmfesztivál közönségdíját. Podcastunk vendége a dokumentumfilmes volt, akivel finanszírozásról és a filmkészítő felelősségéről is beszélgettünk.

Brüsszel hadigazdaságra állítaná át az európai védelmi ipart

Az Európai Bizottság által jövő héten bemutatandó Európai Védelmi Ipari Program a békeosztalékról hadigazdaságra állítaná át az uniós védelmi ipart, felgyorsítva az EU önálló védelmi képességeinek létrehozását. A brüsszeli testület kvázi tagként számol Ukrajnával tervében.

„Kultúrharc Lengyelországban” – magyar vonatkozású részeket húznának ki a történelemoktatásból

Sem „Magyar Lajost”, sem Báthory Istvánt, sem az 1956-os forradalom lengyel–magyar vonatkozásait nem tanítanák a jövőben a lengyel iskolásoknak történelemórán, amennyiben végrehajtják a tervezett tankönyvreformot. Az ügyben közösen tiltakoznak magyar és lengyel történészek.

Időt nyertek a civilek – megmenekülhet a maradék zöldterület Tihanyban?

Hangos, sebtében összehívott gazdasági bizottsági ülésen gátolták meg civilek, hogy megpecsételődjön Tihany utolsó egybefüggő, beépítésre szánt zöldövezetének sorsa. A napirendről végül a polgármester javaslatára levették a szerződéstervezetet, amely a Kenderföldekként ismert terület beépítési mutatóit módosítaná. A befektető ugyanakkor többször is figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül megkötni az új szerződést, akkor a korábbi szabályozási terv alapján „mennek neki az építkezésnek”, ami még nagyobb beépítést eredményezne.

Nagyon ráfizethet, aki igazán hűséges dolgozónak látszik a cégénél

A hűség alapvető emberi erény, amivel viszont vissza is lehet élni. Egy kutatás szerint aki hűségesnek látszik a munkahelyén, azt leginkább kihasználják a főnökei. Aki sokáig marad egy munkahelyen, az átlagosan anyagilag rosszabbul jár. Magyarországon külön hátrányos lehet sokáig egy helyen dolgozni.

XS
SM
MD
LG