Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: az oltási sebesség tűnik szűk keresztmetszetnek itthon


A legfontosabb híreink ma reggel: az EU álláspontját osztja Navalnij-ügyben a magyar kormány, lemondott az SZFE Hallgatói Önkormányzatának elnöke, az oltási sebesség tűnik szűk keresztmetszetnek itthon.

Magyarország egyetért Navalnij ügyében az Európai Unióval. Az Európai Unió nyilatkozatban ítélte el Alekszej Navalnij moszkvai őrizetbe vételét, és az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását követeli. "Magyarország is csatlakozott az üggyel kapcsolatos közös uniós nyilatkozathoz – ennek szövege tehát hazánk álláspontját is tükrözi" – ezt válaszolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Szabad Európának a magyar kormányzati álláspontot tudakoló kérdésére. Közben az orosz bíróság elrendelte Navalnij harmincnapos letartóztatását, harcát az orosz hatóságokkal időrendben mutatja be infografikánk.

Január 27-én Ukrajnába utazik Szijjártó Péter külügyminiszter, mondta el az ukrán külügy a Szabad Európa ukrán szerkesztőségének a kérdésére hétfőn. Szijjártó az ukrán fél meghívására utazik Kijevbe, ahol Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter fogja fogadni, és a várakozások szerint az ukrán–magyar kapcsolatok jövőjéről fognak tárgyalni. Az utóbbi időben nem túl rózsás Magyarország és Ukrajna kapcsolata, nemrég fegyveres razziát tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) számos kárpátaljai magyar intézményben.

Ukrán-magyar feszültség háttere
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:38 0:00

Lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. "Úgy érzem, elértem reális cselekvési határaimra" – írja közösségi oldalán a lemondásáról Csernai Mihály. A Szabad Európának azt mondta, döntése szerinte nem fogja megrengetni a diákok ellenállását. Pár nappal korábban Fullajtár Andrea színművész jelentette be, hogy felmond, mert ebben a rendszerben többé nem tud osztályfőnökként részt venni az egyetemen.

Visszaesett az esetszám, a halálozás nem változik

Szeptember óta nem volt ilyen alacsony a naponta jelentett új koronavírusos esetek száma. 573 új betegnél regisztrálták a koronavírus-fertőzést keddre, ezzel párhuzamosan 111 beteg elhunyt közvetlenül a járvány miatt. Így eddig 11 520 közvetlen áldozata van a vírusnak Magyarországon. A regisztrált fertőzések száma jelenleg 353 276-nál jár, közülük 109 841 fő aktív fertőző. 4 445 ember van emiatt kórházban is, 309-en pedig lélegeztetőgépen.

Nem a vakcinakészlet, az oltási sebesség tűnik szűk keresztmetszetnek itthon. Az elérhető számok alapján Magyarországon a napi átlagos oltási sebesség 7-8 ezer körüli lehet a jobb napokon. Ezzel a sebességgel nagyjából nyárra tudnánk beadni a kormány szerint március végéig beérkező vakcinamennyiséget.

Valószínűleg lesz uniós oltási bizonyítvány, de csak akkor, ha az átoltottság már elérte a 60-70 százalékos szintet. Arról azonban még komoly vitákat kell lefolytatni, hogy egy ilyen dokumentum mire jogosít fel és hogy szenvedhet-e bárki hátrányt amiatt, mert nem oltatta be magát. Két fontos, Magyarországot érintő szempontra is fel kell hívni a figyelmet: az oltakozási kedv és az EU által nem engedélyezett vakcinák ügye.

Több mint két hónap után a lengyel diákok egy része hétfőn visszatérhetett az iskolába, miután szakértők szerint egyre többen mutatnak közülük depressziós tüneteket. Az alsó három évfolyam diákjai térhetnek most vissza a tantermekbe, akik számára november 9-től rendelték el a digitális oktatást. A többi általános iskolás tanuló október 26-a óta van otthon, a középiskolák és az egyetemek pedig már október 19-én bezártak.

Trumppal szolidáló szerb politikusok

Több szerb politikus otthagyta a Twittert Trump fiókjának letiltása után. „Addig itt lógunk, amíg nem jön valami jobb” – írta Vladimir Djukanovic, az Aleksandar Vucic elnök vezette Szerb Haladó Párt (SNS) egyik törvényhozója január 11-én a Gab nevű közösségi oldalon a borítóképe alatt, amelyen a baloldali Antifa mozgalom logója látható.

Az új elnök beiktatására készül az Egyesült Államok. Washingtonban erősödik a katonai jelenlét a Capitolium körül, képgalériánkban láthatják a Nemzeti Gárda egyenruhásait. Videónkon pedig bemutatjuk, hogyan zajlik majd a ceremónia.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG