Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EP fenyegetést lát Orbánban; iskolai menza; az évszázad beruházásától az elherdált évtizedig


Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése 2023. november 22-én
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése 2023. november 22-én

Az EP többsége szerint Orbán Viktor már Európa cselekvőképességét veszélyezteti. Iskolai menza: a sótartalma kevés, de az ára borsos. Paks II.: az évszázad beruházásától az elherdált évtizedig. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Az EP többsége szerint Orbán Viktor már Európa cselekvőképességét veszélyezteti

Európa mumusaként ábrázolták a politikai centrumhoz tartozó EP-képviselők Orbán Viktort a szerdai plenáris vitán, megismételve a fenyegetést, hogy bíróság elé viszik az Európai Bizottságot a pénzcsapok megnyitása miatt. Ursula von der Leyen szerint a kormány teljesítette a kifizetés feltételeit, de további húszmilliárd eurós kifizetés befagyasztva marad.

Eközben Brüsszel a REPowerEU alap még hiányzó 140 millió eurós előlegét is átutalta Magyarországnak.

Iskolai menza: a sótartalma kevés, az ára borsos

Idén lesz tíz éve, hogy a kormány rendeletben szabályozta a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokat, és egy éve, hogy az utolsó jelentős áremelés megtörtént a menzákon. A szabályozás pozitív hozadékai mellett a szülők benyomásai elég változatosak a közétkeztetés színvonaláról. Az iskolai menzákra kerülő ételek sótartalma alacsony, az ára viszont meglehetősen borsos. Az elmúlt másfél évben kétszer is jelentős áremelést hajtottak végre a köznevelési intézmények közétkeztetésében, ebből viszont várhatóan nem lesz repeta, hiszen jönnek az önkormányzati választások. Változott-e bármi a konyhában és a tányéron az elmúlt egy évben? Ennek jártunk utána.

Paks II.: az évszázad beruházásától az elherdált évtizedig

Amikor 2014. január 14-én Orbán Viktor Vlagyimir Putyin tenyerébe csapott Moszkvában, úgy gondolhatta: jó üzletet kötött. Az új magyar (orosz) atomerőmű építésének áldásos hatásait a kormány változatlanul hiszi és hirdetheti, ám eltelt tíz év, és az építkezés még el sem kezdődött.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy ha nem jön ki jól a lépés, 2024-ben már csak hetekig tart a kegyelmi állapot a Paksi Atomerőmű számára. Az utóbbi években többször is elhúzódó nagyjavításokból idén három is lesz, és ha egymásba csúsznak, az a rendszer számára is problémás lehet.

Ez lesz minden idők legpolitikaibb választása – mondja az EP kampánystratégája

Nem pusztán a megváltozott geopolitikai helyzet miatt lesz más az idei EP-választás, mint a korábbiak, hanem azért is, mert az utóbbi évek válságai során az európai uniós vezetés hatékonyságot tudott felmutatni, ez pedig a renitens tagállami kormányokat is váratlanul érte – húzta alá brüsszeli tudósítónk a Szabad Európa podcastsorozatának friss részében.

Egy másik cikkünkben is azt boncolgattuk, hogy miért lehet más ez a választás, mint az előzők. A válasz pedig az, hogy azért, mert ez minden korábbinál kiélezettebb politikai harcot hoz az integrációpárti és az euroszkeptikus-nacionalista erők között. A felfokozott hangulat valószínűleg kedvezően hat majd a szavazási részvételre is.

1997-ben volt utoljára ilyen magas infláció, mint tavaly

Az elmúlt évben 17,6 százalékkal drágult az élet a hivatalos statisztikák szerint, amire negyed évszázada nem volt példa. Jó hír ugyanakkor, hogy a legfrissebb adatok alapján decemberre öt százalék közelébe lassult az áremelkedések üteme.

„A bíró a saját függetlenségét megvédheti”: Matusik Tamás, a leköszönő Országos Bírói Tanács elnöke

Január végén lejár a hatéves mandátuma a bírói önigazgatásért és függetlenségért a komoly támadások ellenére kiálló, és ebben – az EU segítségével – a kormányt is meghátrálásra kényszerítő OBT-nek. Már megválasztották az új tagokat. A búcsúzó szervezet elnökét először e választás értékelésére kértük.

Strigulázza az állam, hány sört iszol meg a kocsmában

Komoly bürokratikus terhet kaptak a nyakukba a kocsmák, cukrászdák és a kis éttermek újévkor: egy január 1-jén élesedő jogszabály adatküldésre kötelezi őket. Mennyi sört, hány sütit fogyasztanak a vendégek, és mennyibe kerül a rántott hús – ezt minden rendelés után el kell küldeni a turizmusért felelős állami szervnek. A kis kocsmák és a cukrászdák értetlenül vakargatják a fejüket, a szállodák viszont örülnek.

Orbán vétójogot kér cserébe az ukrán vétó ejtéséért

Minden látszat ellenére úgy tűnik, ezúttal sem lesz szükség póttervre: az Európai Unió Magyarország részvételével a közös megoldás felé evez Ukrajna finanszírozásának ügyében a február 1-jei rendkívüli csúcstalálkozó előtt. A helyreállítási alap (RRF) végrehajtásának kétéves meghosszabbítása ugyanakkor egyelőre nem reális opció.

Környezeti jogász: Magyarországon nem volt még valódi klímaper

Aktívabbak az állampolgárok a helyi környezeti ügyekben, de egy-egy petíció aláírásánál nem sokan lépnek többet. Ha sok országhoz hasonlóan Magyarországon is lenne egyszer egy valódi nagy klímaper, az módot adhatna a kormány környezeti és klímapolitikájának számonkérésére. A Szabad Európa podcastjában a civil szervezeteket számos, nagy port kavaró környezetvédelmi ügyben is jogi tanáccsal segítő Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) igazgatójával, dr. Kiss Csabával beszélgettünk.

Az MNB-től került Tiborczhoz az értékes belgrádi irodaegyüttes

Immár Tiborcz Istváné a belgrádi irodapiac tíz százaléka. A tizenegy épületből álló, mintegy 122 ezer négyzetméteres ingatlanportfólió a Magyar Nemzeti Banktól került Tiborczhoz – Jellinek Dánielen keresztül.

Háy János: Az elit tagjai köpnek a társadalom többségére

Az író szerint a többségi társadalom semmit nem tesz azért, hogy egymillió ember ne mélyszegénységben éljen Magyarországon, ezért gyalázatos, ahogy a kérdéshez viszonyulunk, miközben harminc éve legitimizálva van a lopás, és minden párt a tolvajok seregébe jelentkezett az angyaloké helyett. Ezért reméli, hogy egyszer valaki tényleg rohadt nagyot csap arra a kézre, amelyik jogtalan pénzek után nyúlkál. A háborúról úgy gondolja: orosz és amerikai részről is jelen vannak a hazugságba csomagolt nagyhatalmi érdekek.

Kampánytémává válhat a bezárt posták sorsa az önkormányzati választások előtt

2022 novembere óta több száz postát zártak be az országban, az intézkedést költségcsökkentéssel indokolták. Amikor megkérdezték a bezárásokról a miniszterelnököt, Orbán Viktor azt mondta: régóta küszködnek azzal, hogy a Magyar Posta veszteséges vállalat, ezért át kell alakítani, meg kell újítani. A vállalat partneri programot hirdetett, azonban egyelőre sok településen, városrészben így is levél- és csomagszolgáltatás nélkül maradtak az ott élők. Nemrég Kuczogi Jakab foglalkozott e témával, vele beszélgettünk friss podcastunkban.

Karácsony Gergely közös fővárosi listát javasol a Fidesz „trükközése” miatt

Legkésőbb február közepéig minden kerületben meg kell állapodni a közös polgármesterjelöltekről – javasolta a főpolgármester, aki a „köztársaságpárti erők” közös indulását javasolta az önkormányzati választáson. A DK már közölte: támogatja a közös listát.

„Itt voltak ellenzéki képviselők, akik eltűntek” – vajdasági politikus a szerb választásokról

Aleksandar Vučić tizenkét éve vezeti Szerbiát, először miniszterelnökként, most pedig már elnökként. Hatalma megingathatatlannak tűnhet, ennek ellenére 2012 óta már a negyedik előrehozott választást tartották tavaly decemberben. A választásról Öreg Annával, a Szabad Polgárok Mozgalma vajdasági bizottságának elnökével beszélgettünk, aki az egyesült ellenzék, a Szerbia az erőszak ellen listájáról jutott be a parlamentbe.

Nagyot nyert Trump az első republikánus előválasztáson Iowában

Donald Trump elsöprő győzelmet aratott Iowában a Republikánus párt első előválasztásán, amelyen arról döntenek, ki legyen a republikánus jelölt a 2024-es amerikai elnökválasztáson. A volt elnök győzelmével megerősítette párton belüli vezető szerepét, annak ellenére hogy számos büntetőüggyel néz szembe, miközben visszavágásra törekszik a demokrata párti Joe Biden elnökkel szemben.

XS
SM
MD
LG