Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heti TOP 10: mennyibe kerül egy magyar törvény, egy kamupárt és egy hírügynökség hitelessége


A 2017 áprilisában indult tüntetéshullám egyik témája a civil szektor védelme volt "a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvénnyel szemben.
A 2017 áprilisában indult tüntetéshullám egyik témája a civil szektor védelme volt "a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvénnyel szemben.

Saját törvényeit is képes átmenetileg semmibe venni a kormány, ha ezen eurómilliók múlnak – ez a hét egyik nagy tanulsága. De legolvasottabb cikkeinkből kiderült az is, hogy az állami pénzt a kamupártok is rugalmasan kezelik, a hűség örökös tagsággal jár, és a legélesebb fényképek is torzíthatnak.

Van az a pénz, amiért a kormány eltekint a "Soros-törvény" alkalmazásától. Úgy tűnik, anyagi szempontok fölülírhatják a nemzeti szuverenitás elsődlegességét, ha az megnehezítené külföldi támogatások megszerzését. A kormány ugyanis csöndben ígéretet tett arra, hogy a Norvég Civil Alap pénzeit kezelő szervezetet és az Alap támogatottjait kiveszi a pár éve a nemzeti szuverenitás jegyében megalkotott két „Soros-törvény” hatálya alól.

Hiába az igyekezet, a feltételezhetően csak választási kampánypénzekért alakult pártok elszámolása körül továbbra is sok a kérdés. Mint oknyomozó riportunkból kiderül, az egyik kamupárt kétmillió forintért vásárolt médiaszolgáltatást egy szociális szövetkezettől, míg egy másik egyetlen számlán utalta át a közel 50 millió forintos kampánytámogatás teljes összegét egy műanyag termékeket gyártó cégnek. Volt olyan is, aki több tonnányi nyershúsról adott be számlát. Az állam szerint ezzel minden rendben van.

Örökös tagság a kormány támogatta MCC kuratóriumában

Megjelent, hogy kik fogják irányítani a Mathias Corvinus Collegium közpénzből példátlanul gazdaggá tett alapítványát a jövőben. Ezeket az embereket a későbbi kormányok sem válthatják le soha, a magánszervezetnek átadott nagyjából 400 milliárdnyi közvagyont valószínűleg nem lehet már visszaszerezni. Eredetileg november 22-én járt le ugyanezen tagok hat hónapos, ideiglenes megbízatása.

Nem csak a szöveges híreknél, a fényképeknél is érvényesül a cenzúra az MTI-nél. Politikai alapon születő döntésekről, torzított valóságábrázolásról számoltak be a hírügynökségnek dolgozó fotósok. Két, korábban a hírügynökségnek dolgozó szakember mesélte el nekünk, miként zajlott le a váltás a fotószerkesztőségnél, és hogyan butították le a korábban komoly szakmai presztízst jelentő munkát.

Járvány: mutánsok, bukások, bundások

Itthon is megjelent a koronavírus agresszív mutánsa. Három mintában is azonosították Magyarországon ezt a variánst – mondta az országos tisztifőorvos. Ez a mutáció 50-70 százalékkal gyorsabban terjed, mint az eddigi vírus, de a gyártók szerint a vakcinák ez ellen is hatékonyak.Közben a héten átlépte a 11 ezret a járvány magyarországi áldozatainak száma.

Nincs központi irányelv, felsőbb utasítás arra, hogy a koronavírus alatt megszaporodó iskolai hiányzások miatt meg kell-e buktatni egy-egy tanulót vagy sem. A PDSZ alelnöke szerint a köznevelési államtitkár visszapasszolta az ügyet az iskolaigazgatók hatáskörébe. A KLIK azt kérte a tankerületektől, hogy az intézmények a jogszabályi lehetőségeket betartva, legyenek tekintettel a rendkívüli helyzetre.

Nincs koronavírusos megbetegedés a Fővárosi Állat- és Növénykert állatainál, számos megelőző intézkedés óvja a budapesti intézmény lakóit. Az állatkert szóvivője azt mondta nekünk, hogy már a járvány első hulláma idején készítettek intézkedési tervet, nem csak a dolgozók, hanem az állatok védelmében is. Bizonyos fajok, így az emberszabásúak is hajlamosak elkapni betegségeket, akár az influenzát is az embertől.

Fájdalmasan indult az év az Európai Unió számára – legalábbis, ha a Covid-19 elleni harcról van szó. Az EU lemaradt az újévre már ténylegesen kivált Nagy-Britannia, de Izrael és az Egyesült Államok mögött is. Miután olyan híresztelések kaptak szárnyra, hogy a gazdagabb tagállamok saját hatáskörben akarnak vakcina-szállítási alkukat kötni, a Bizottság közölte: az egyes országok szabadon vehetnek extra szérumot – de csak akkor, ha ezzel nem veszélyeztetik az EU-szinten lekötött dózisok szállításait.

Az összeesküvés elméletek árthatnak a vakcinának
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:11 0:00

Biztonsági beiktatás

Megszavazták a héten az alkotmányos vádemelési eljárás megindítását, Trump leköszönő amerikai elnök sorsáról a szenátus dönt. Az indok az elnök múlt heti, a támogatóinak a Capitolium elleni támadásában betöltött szerepe volt. A szenátus nem fog meghallgatást tartani január 20., tehát Joe Biden eskütétele előtt. Így Trumpot nem fenyegeti az, hogy idejekorán el kelljen hagynia az elnöki tisztségét. A múlt szerdai eseményekhez kapcsolódóan infografikánkban bemutatjuk, mit jelentenek az ostrom során felbukkant zászlók.

Összeszedtük, kik lesznek az új amerikai elnök kormányának kulcsfigurái. Joe Biden főleg olyan embereket válogatott maga mellé a legfontosabb pozíciókba, akikkel már korábban dolgozott együtt. A megválasztott elnök bevallottan olyan csapatot akart összerakni, akikkel rögtön belekezdhet a munkába.

Biden-kormány: mi vár az amerikai gazdaságra?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:00 0:00

Szegeden találták meg az ukrán diáklány 15 éve a Tiszán küldött palackpostáját. A szerző immár 18 éves, Lengyelországban tanul és érdeklődni kezdett a magyar történelem iránt. Az üveg, benne egy cédulával, 15 éven át úszott, vagy legalábbis lebegett az ukrán-magyar határt átszelő folyóban. Amikor kinyitották a palackot, a magyarok felkérték az ungvári képviseletet, hogy fordítsák le a szöveget és találják meg a feladót.

Az orosz hatóságok véget vetettek a lakomának és a mókának – egy nap után bezárták a rettegett szovjet diktátorból. Sztálinból brandet csináló kebabost, tulajdonosát pedig kihallgatta a rendőrség. Budapesten is van egy kommunista relikviákkal berendezett pizzázó, amely a moszkvaival ellentétben stabilan működik. Az idén 30 éves a Marxim éttermet képgalériánkban mutatjuk be.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG