Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az átalakuló egészségügy biztos vesztesei az „endósok”


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

Fantomdokumentumokkal kezdődött a hét, fantomképviselőkkel folytatódott, hogy aztán fantomvétóval záruljon. Legfontosabb cikkeinket ajánljuk az elmúlt hétről.

Az egészségügy átalakítása tovább rontotta az endometriózisban szenvedő nők kilátásait. Mint cikkünkből kiderül, eddig is beláthatatlan várólisták előzték meg a vizsgálatokat és műtéteket, most azonban már reménytelennek mondják a helyzetet az érintettek, azaz akár minden tizedik magyar nő. Az egyebek mellett elviselhetetlen menstruációs fájdalmakkal járó betegséget értő szakemberekből kevés volt, közülük is sokan inkább a magánszektort választották. A betegekkel pedig nem törődnek a kormánypártok parlamenti képviselői sem: kihagyták a téma megbeszélésére szánt bizottsági ülésnapot.

A járvány halálos áldozatainak összesítésében a világ első tíz országa között nyolc az európai posztszovjet régióban található, ha eltekintünk a listán szereplő két törpeállamtól. Cikkünkben összeszedjük, mi vezethetett ehhez, azon túl, hogy a térség lakóinak, így nekünk is, alig vannak egészségben leélt éveink.

A hivatalos tájékoztatásnak ellentmond az orvosi kamara alelnöke, aki szerint nagyon is megrendült az egészségügy, a dolgozók harmada is felmondhat a járvány után. Emellett az orvosok sem tudnak sokat a járvány járulékos áldozatairól, mivel az állam nekik sem árulja el ezeket az adatokat. Nem lesz egyszerű a rendszer újjáépítése, de muszáj mielőbb elkezdeni – figyelmeztetett dr. Lénárd Rita.

Ahová az M1 sem jut el

Önkéntesek jártak házról házra, hogy a szegénynegyedekben élők is oltáshoz juthassanak ott, ahol se víz, se áram, nemhogy internet nincs. Gagyinak tartják a kínai vakcinát, ezért ódzkodnak tőle a magyarországi romák – ez derült ki a most lezárult Oltass, hogy élhess kampányból. Az akció szervezői szerint a kormányzati kommunikáció másfél év alatt csődöt mondott a létminimum alatt élőknél.

Nem megnyugtató, hogy a Seychelle-szigeteken a lakosság többségének második oltása után újabb járványhullám alakult ki. A területen az emberek 60 százaléka már megkapta mind a két oltását, túl korán nyitottak azonban, és most a felerősödő járvány miatt újra lezárások jönnek. Két hétre bezártak az iskolák, leállították a sporteseményeket, a vendéglátóhelyek korlátozottan lehetnek csak nyitva a Seychelle-szigeteken.

Mi lesz a sok kidobott maszkkal és védőfelszereléssel?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:12 0:00

Közelít a nyár

Ha már szóba került a világ egyik kedvenc nyaralóhelye: az Európai Unió megpróbál egységes szabályokkal előállni a blokkon belül utazó uniós polgárok és a harmadik országokból érkező nyaralók vagy rokon- és barátlátogatók számára. Cikkünkben áttekintjük, hogy áll az európai vakcinaigazolások bevezetése, és hogy mikortól engedélyezik a nem uniós állampolgárok látogatásait.

Közben egy szájon át szedhető tablettát tesztel a Pfizer gyógyszergyártó. A kísérleti fázisban lévő szer enyhítheti a Covid-tüneteket, ám nem helyettesítheti az oltást – figyelmeztetett a videónkban megszólaló orvos. A járványt fékező kutatásokról szól az a hír is, miszerint találtak egy olyan új gyógyszert, amely jó lehet az összes főbb koronavírus-variáns okozta betegség kezelésében. Ez a készítmény olyan helyen csatlakozik a vírushoz, ahol az kevésbé mutálódik, így jó eséllyel lehet hatásos a későbbi variánsokkal szemben is.

A Covid után

Az éttermek bezárása a hazai borászok nagy részét is sújtotta, minőségi borok legnagyobb felvásárlói a szállodák, vendéglátóhelyek és kávézók voltak a járvány előtt. A vendégek elmaradása annyira visszavetette az igényeket, hogy Takler Ferenc szekszárdi borász úgy fogalmazott nekünk: „kőkorszaki áron adtam el a bort”.

„Erőnlét sehol, mindent elölről kell kezdenem” - mondta a Szabad Európának egy egészsége miatt rendszeresen sportoló nő, aki januárban esett át a koronavírus fertőzésen. Aránylag simán átvészelte a betegséget, nem került kórházba, de arra, ami utána jött, nem számított. Március közepére jutott el addig, hogy egy kivizsgálás után a kardiológusa is azt mondta, elkezdheti, nagyon fokozatosan az edzést.

Boksz, taxi, bestseller - rendhagyó sikertörténet a járvány alatt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:40 0:00

Baráti kör

Hivatali elfoglaltságaikra hivatkozva nem jelentek meg a testület kormánypárti tagjai az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának zárt ülésén sem, amelyen a kínai Fudan Egyemről is szó lett volna. A fideszes politikusok távolmaradása miatt határozatképtelen volt az ülés. Távolmaradásukat azzal magyarázták, hogy ezek a témák „nem tartoznak a Nemzetbiztonsági Bizottság illetékességi körébe”, és nem hagyják hogy a baloldal provokációra használja a testületet.

Valós ​veszélynek tartja Kína előretörését a mesterséges intelligencia globális versenyében a magyar kutató, Tilesch György. Mint mondta, hetente derül ki Amerikában egy-egy professzorról vagy diákról, hogy kilóra megvette a kínai kormány és kutatási adatokat csempésztek ki a kommunista rezsimnek. A Fudan Egyetem budapesti érkezését nem akarta értékelni, de az amerikai helyzetről szólva elmondta, a szakterületére érkező kínai diákok 80 százaléka az országban is marad.

Hogy maradhat még 10 évig kormányon Orbán Viktor? A mesterséges intelligencia magyar guruja megmondja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:26:17 0:00

Akár ide is tartozhatna, hogy megvétózta Magyarország Kína hongkongi lépéseinek EU-s elítélését. Az újabb magyar vétóról beszámoló tudósítások szerint a magyar kormány képviselői egyebek között azzal érveltek döntésük mellett, hogy az Európai Uniónak nem kell reagálnia minden egyes kínai fejleményre. Az osztrák ORF emlékeztet arra, hogy Magyarország nagy hasznot húz a kínai beruházásokból, ez lehet az elutasítás egyik oka.

Balkáni utak

Két „fantomdokumentum” is megjelent a hetekben a nemzetközi diplomáciában, amely a nyugat-balkáni helyzettel foglalkozik. Ezek a hivatalosan fel nem vállalt javaslatok Bosznia-Hercegovina és Koszovó sorsát taglalták, a területek újraosztásával. Vagy mozgásba lendültek a dolgok a régióban, vagy valaki „kísérleti léggömböt” engedett útjára, vagy – ami talán még ijesztőbb – kárt akar okozni. De volt-e a kezdeményezéseknek bármilyen magyar kötődése? Kiderül brüsszeli tudósítónk írásából.

Egy horvát bíróság úgy döntött, hogy örökbe fogadhatnak gyereket az egynemű párok is. A határozat egy olyan meleg pár ügyében született, amely már öt éve küzd a családi élet jogáért ‒ közölték jogászok és LMBT+ aktivisták. A kormány még nem kommentálta a döntést. Horvátország 2014-ben legalizálta az azonos neműek párkapcsolatát, az „​élettársi kapcsolatot”.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG