Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismerje meg a választási csalások leghatásosabb eszközét!


Szavazatokat számolnak Budapest 5. számú egyéni választókerületében 2018. április 14-én (Képünk illusztráció)
Szavazatokat számolnak Budapest 5. számú egyéni választókerületében 2018. április 14-én (Képünk illusztráció)

„A választási törvény a legveszélyesebb a választások tisztaságára” – mondta interjúalanyunk a visszaélések lehetőségéről. A héten foglalkoztunk az emlőrákszűrés nehézségeivel, a mostanában súlyosabbnak tűnő gyerekbetegségekkel és az infláció csalóka statisztikájával is. Legfontosabb cikkeink.

A láncszavazás és a fantomszavazók fogalma ugrik be, ha választási csalásról hallunk, pedig a választói akaratot leginkább eltérítő eszköz ennél hétköznapibb. Kutatások kimutatták az összefüggést a kormánypárt választási sikerei és aközött, hogy egy-egy település mennyire érintett a közmunkában. További részletek kétrészes elemző cikkünkben.

Napi egymillió eurós pénzbüntetést szabott ki Lengyelországra szerdán az Európai Bíróság mindaddig, amíg a korábbi ítéletnek megfelelően a hatóságok nem függesztik fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. A most bejelentett intézkedést azzal indokolták, hogy megelőzzék a károkozást az Európai Unió jogrendjében, illetve azokban az értékekben, amelyeken a közösség alapul.

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

Az egész nyugati világon belül Magyarországon működik legrosszabbul a jogállam a World Justice Project éves jogállamisági indexe alapján. Magyarország a vizsgált huszonnégy nyugati ország közül a legrosszabb jogállami működést mutatta Bulgária után, a ranglistán Mongólia, Észak-Macedónia és Indonézia után következik. Közvetlenül mögötte Nepál, Kazahsztán és Panama áll, miközben szinte az egész világon gyengültek a jogállami keretek.

A totalitarizmus elleni küzdelem élharcosának nevezte Magyarországot a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője. Marine Le Pen a Demokratának adott interjút budapesti látogatása alkalmából, és arról beszélt, hogy Budapest és Varsó vezetői jégtörő szerepet játszanak, amikor az Európai Bizottság igyekszik eltiporni velük szemben a nemzetek szuverenitását vagy elvonni a népek szabadságjogait.

Kellemetlen Covid-utóhatások

„Nem tudok időpontot adni, még mindig rossz a gép. Július közepe óta. Az alkatrész állítólag úton van” – mondták az Uzsoki Utcai Kórházban cikkünk írásának napján. Ha kitartó a páciens és a háziorvosa, megtalálják a megoldást. Ha nem, tovább várnak. Magyarországon a nőknél az emlőrák áll az első helyen a daganatos megbetegedések között.

Tömve vannak a gyermekorvosi rendelők, mert a bölcsődei és óvodai beszoktatáskor elkapott betegségek hosszabb, esetenként súlyosabb lefolyásúak. A járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze volt a maszkhasználat és a találkozások számának csökkenése, emiatt a két-három éves korosztály nem esett át az életkorának megfelelő apróbb megbetegedéseken a közösségbe kerülést megelőzően.

Fűtés nélkül fagypont közelébe esett a hőmérséklet a kórtermekben, miután az E.on gázszolgáltató a hatalmas adósságok miatt leállította a temesvári hőközpont, a Colterm gázellátását. De nem csak a hat, koronavírusos beteggel zsúfolásig megtelt kórházban okozott ez gondot, több mint ötvenezer család fagyoskodik éjszaka a távfűtés nélkül maradt otthonokban. Helyszíni riportunkból kiderül, hogy a fűtésre használt elektromos takarók és légkondik újabb veszéllyel fenyegetnek.

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

Aranyérmet nyert élete első paralimpiáján Ekler Luca. Már gyerekkorában is sportolt, de tízévesen rosszul lett egy fociedzésen. Azonnal kórházba vitték. Négy nap alatt folyamatosan bénult le a bal oldala, az orvosok csak a negyedik napon jöttek rá, hogy stroke-ot kapott. Az őt bemutató beszélgetésből kiderül, hogy egy éven át küzdött azért, hogy az állapota stabilizálódjon. Az orvosok azt mondták neki, ne sportoljon többet, nem fogadta meg a tanácsukat.

Statisztika és a bolti benyomások

Egyre több pénzt kell a boltok pénztárában hagyni egy-egy bevásárlást követően. A statisztikai adatok szerint négy-öt százalékos a drágulás üteme, de szubjektív érzékelésünk szerint sokkal nagyobb mértékben emelkednek az árak. A Szabad Európa ezért összeállított egy bevásárlólistát, és minden hónapban megnézi az árak alakulását.

Korlátozza a dízelmotoros járművekhez szükséges, hiánycikknek számító AdBlue-adalékanyag értékesítését a Mol az utóbbi napokban tapasztalt tömeges felvásárlási hullám miatt. A vállalat tájékoztatása szerint az ellátásbiztonság érdekében egy tranzakción belül mostantól egy darab kannás terméket lehet vásárolni, a pisztolyos AdBlue-tankolásnál pedig legfeljebb ötven liter lesz az alkalmanként kiadható mennyiség.

A gázpiacon kialakult helyzetet elemzi brüsszeli tudósítónk is, aki szerint ha Moszkva túljátssza magát – miközben egyelőre vasmarokkal szorítja Európa torkát – a megújuló energiaforrások, az atomenergia és az LNG felé taszíthatja ügyfeleit; éppen oda, amit stratégiailag el akar kerülni.

Ukrán ügyészek terrorizmus finanszírozása miatt indítottak vizsgálatot, miután kiderült, hogy az állami tulajdonú export-import bank több tízmillió dollárt adott kölcsön egy olyan üzletember tulajdonában lévő vállalatoknak, akinek érdekeltségei vannak a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai régiókat uraló szakadárok területein. Ez a pénzintézet szerepelt a Szabad Európa ukrán szerkesztőségének oknyomozó riportjában is.

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!
  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG