Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vészcsengő Orbánnál; Budapest–vidék ellentét; a szuverenitás lehet a versenyképesség áldozata


Orbán Viktor a 2024. március 15-én tartott budapesti megemlékezésen
Orbán Viktor a 2024. március 15-én tartott budapesti megemlékezésen

Elemzés: vészcsengő Orbán Viktornál, gyenge retorika, erős érzelmek Magyar Péternél. Vitézy Dávid: A Budapest–vidék ellentét miatt tesz Lázár János keresztbe a fővárosi fejlesztéseknek. A szuverenitás lehet az európai versenyképesség áldozata. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Elemzés: vészcsengő Orbánnál, gyenge retorika, erős érzelmek Magyarnál

Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint mivel a Fidesz nem képes megszólítani a fiatalokat, Orbán Viktor meghúzta a vészcsengőt, és felszólította idősebb táborát, hogy győzzék meg a gyerekeiket arról, kire kell szavazniuk. Magyar Péter retorikai képességei nem erősek, emocionálisan mégis bevonta a közönségét. Elemzés az ünnepről.

Vitézy Dávid szerint a Budapest–vidék ellentét miatt tesznek keresztbe a fővárosi fejlesztéseknek

A főpolgármester-jelölt kiemelte, hogy minden budapesti ügyet áthat az országos politika, Lázár János minisztériuma pedig azért állította le az összes nagy szimbolikus fővárosi fejlesztést, mert a miniszter őszintén tart Budapest fejlődésétől. Vitézy Dávid szerint most Budapesten nincs semmilyen közös vízió. A kitelepülést az agglomerációba értelmetlenül torzított ösztönzők segítik, azonban ő korlátozással is fellépne ez ellen.

A szuverenitás lehet az európai versenyképesség áldozata

Sokszor bírálja azért Orbán Viktor az európai uniós döntéshozókat, hogy nem tudnak lépést tartani az amerikai és kínai gazdasági fejlődéssel, emiatt a kontinens lemarad versenyképességben. Az EU állam- és kormányfői azonban most megtették az első lépést: fejlődési terv kidolgozására kérték a volt olasz miniszterelnököt.

Enrico Lettával állandó brüsszeli tudósítónk interjút is készített, amelyben az egykori olasz kormányfő arról számolt be, hogy útitervet készül javasolni az egységes piac kiteljesítésére a távközlés, az energia és a pénzügy területén.

Magyar Péter az ügyészségen: Rogán Antalék manipulálták a Völner–Schadl-ügy iratait

Ha előre tudta volna, hogy a Völner–Schadl-ügyről kérdezik, már a bizonyítékokkal érkezik – közölte a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épületéből kilépve Magyar Péter. Négy órán keresztül hallgatták meg, március 26-ra idézték be újra, és azt mondta, akkor már hozza a hangfelvételeket. A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté szerint mindössze egy sértett ember vagdalkozásáról van szó.

Házi gyermekorvos: Az új ügyeleti rendszer legnagyobb kárvallottjai a gyerekek

Egy hónapon belül két gyerek, egy egyéves porcsalmai kisfiú és egy 13 éves nagyecsedi lány is meghalt egy nappal azt követően, hogy hazaküldték őket a mátészalkai kórház orvosi ügyeletéről. Póta György házi gyermekorvos szerint az új ügyeleti rendszerben előfordulhat, hogy olyan felnőtt háziorvos vizsgál gyereket, akinek nincs ilyen gyakorlata, ami magában hordozza a hasonló tragédiák kockázatát.

Nyúlnak lóketrec? Új helyszín került a magyar bolygó hollandi térképére

Ismét nekigyürkőzik a kormány a szivattyús energiatároló erőmű építésének, viszont az új, zöldenergiát pártoló szólamok mögött továbbra is inkább Paks és a debreceni akkumulátorgyár sziluettje rajzolható ki. Akkor is, ha az energetikai minisztérium új helyszínt talált.

Elsöprő győzelmet aratott Vlagyimir Putyin a szigorúan ellenőrzött elnökválasztáson

A várakozásoknak megfelelően az orosz elnök elnyerte immáron ötödik ciklusát is. A valódi ellenzéki jelöltek kizárása mellett lebonyolított választáson a hivatalos adatok szerint 87 százalék szavazott rá, a cél is a nemzeti egység demonstrálása volt az ukrajnai háború mellett.

Egy másik cikkünkben azt elemeztük, hogy mihez kezdhet Putyin újabb hat év hatalommal.

„Munkatársakat keresünk” – magas rangú tisztségek ürülnek meg az EU-ban és a NATO-ban

Brüsszelben már most egymást érik a folyosói pletykák az intézmények élén várható idei személyzeti változások kapcsán, miután négy magas politikai poszt is megnyílik 2024-ben: az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöksége – amelyet jelenleg Ursula von der Leyen és Charles Michel tölt be –, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői tisztsége, és a NATO is az immár egy évtizede főtitkár Jens Stoltenberg utódját keresi.

Már a közeljövőben döntés születhet a pénzbírságról Magyarországgal szemben

Döntéshozatali szakaszba lépett az eljárás, azaz mostantól bármikor döntést hozhat az Európai Bíróság a magyarországi menekültügyi rendszert jogsértőnek minősítő korábbi ítélet végre nem hajtása miatt kiszabandó pénzbírságról. A gyermekvédelmi törvény miatt indult perben nemrég lezárult az írásbeli szakasz, az év második felében lehet ítélet.

Diktatúrában kellett demokratikus modellt felépítenünk – interjú dr. Gerevich József pszichiáterrel

Miként lehet egy diktatúrában demokratikus modellt kialakítani egy pszichiátriai osztályon, egyenrangú kapcsolatot teremteni orvos és páciens között, utóbbiaknak erős beleszólást adva az osztály működésébe? Erről is beszélt a Szelfiben dr. Gerevich József pszichiáter, neurológus, író.

Gondozottból segítő: „Nem az lep meg, ami Bicskén történt, hanem hogy csak ennyire derült fény”

Egészen különleges alany jelentkezett felhívásunkra. Edina – nevét kérésére a cikkben megváltoztattuk – gyermekotthonban és nevelőszülőknél nevelkedett. Sokszor bántalmazták, a rendszer megrágta, de megtalálta a pozitív szereplőit is, akikbe kapaszkodva felnőttként szociális munkás és nevelőszülő lett. Családsegítőként végzett munkájáról mesélve az is szóba kerül, hogy mit érzett, amikor neki kellett gyerekeket kiemelnie a családjuk köréből.

Sok csecsemő hónapokra a kórházban ragad a bezárt gyermekotthonok és a kevés nevelőszülő miatt

„Nagyon sok gyerek vár gondozási helyre, kevés az a pénz, amit a gyerekek ellátására kapnak a lakásotthonok és a nevelőszülők” – közölte egy korábbi gyermekotthoni dolgozó. Oláh Ibolya énekesnő egykori nevelőnője a bicskei gyermekotthonban történt visszaélések körüli botrány és a mentelmi ügy kapcsán szervezett tüntetések hatására hagyta ott az állását. A Kecsup.hu döntésének hátteréről és a gyermekvédelem fő problémáiról kérdezte a szakembert.

A Minecrafttól a kisegérig – Drinóczky Viktória a gyermekpszichodrámáról

Magyarországon az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a lelki problémával küzdő gyermekek száma az ellátórendszerben. Egyre kevesebb intézmény lát el egyre több gyereket, miközben a sajátos nevelési igényű diákok száma is évek óta dinamikusan nő. Terápiás ellátásra viszont nemcsak nekik, hanem sokszor neurotipikus, családjukkal otthon élő, azonban lelki problémákkal küzdő kortársaiknak is szükségük van.

Kik a polgármesterjelöltek a 49 legnagyobb településen?

Egy hónappal a kampányidőszak hivatalos kezdete előtt táblázatba foglaltuk a 25 megyei jogú város és a 23 fővárosi kerület vezetéséért, illetve a budapesti főpolgármesterségért versenybe szálló jelölteket. Három és fél millió ember él ezeken a településeken.

Ezeket a fordulatokat érdemes használnia, ha orbáni évértékelőt írna

Biztonságunk és szuverenitásunk elvesztése, háborús retorika, harc Brüsszellel, a baloldallal, Sorossal, a genderpropagandával – csak néhány jellemző motívum Orbán Viktor beszédeiből. A miniszterelnök eddigi évértékelőit elemezte infografikákkal gazdagon illusztrált cikkben Németh Dóra és Szalai Bálint, akik most podcastunk vendégei voltak.

Fideszes kontroll alatt a helyi nyilvánosság Hajdúnánáson, ahol 2019-ben senki sem tudott győzni

A hajdúnánási városvezetés korlátozta a testületi ülések közvetítését az önkormányzati tévében, ahol már egyébként is csökkent az ellenzéki politikusok jelenléte. A helyi pártlap főszerkesztőjét állították a közpénzből fenntartott városi újság élére. Ezek mellett még a legnépesebb helyi Facebook-csoportban is önkormányzati dolgozó terjeszti a Fidesz üzeneteit.

TASZ: Pegazus-ügyben az adatvédelmi hatóság nem védte meg az állampolgárokat

Az adatvédelmi hatóság (NAIH) nem látta el a feladatait, nem védte meg az állampolgárokat a Pegasus-ügyben – húzta alá a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Fővárosi Törvényszék két elsőfokú ítéletére hivatkozva. A NAIH egyedül a titkosszolgálatok érvelését fogadta el, miszerint a legkisebb információt sem lehet kiadni titkos adatgyűjtésről, ugyanis ez mindig nemzetbiztonsági érdekeket sértene. Mivel a hatóság jogsértő módon vizsgálta, hogy sérültek-e a Pegasusszal megtámadott ügyfelek jogai, a bíróság új eljárások lefolytatását rendelte el.

Az EU évente két-hárommilliárd eurót utalna az orosz tartalékok terhére Ukrajnának

Az Európai Bizottság friss javaslatának értelmében az orosz jegybank befagyasztott valutatartalékaiból származó nyereség 97 százalékát be kell majd fizetni az EU-s költségvetésbe, amiből 2,5-3 milliárd eurót közvetlenül átutalhatnának Ukrajnának.

Eközben az EU-ban előzetes megállapodás született az ukrajnai import vámmentességének egyévnyi kiterjesztéséről, ugyanakkor egyes termékekre, például a kukoricára és a mézre mennyiségi korlátozást vezetnek be.

XS
SM
MD
LG