Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Terjedő omikron, maszkos szarvasmarhák és olcsósított csirkefarhát


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Orbán Viktor újabb árbefagyasztásokat jelentett be, és kiderült az is, mikor lesznek az országgyűlési választások. Donáth Anna az ellenzék lehetőségeiről, Bojár Gábor az új kormány vállalkozásokkal kapcsolatos terveiről, Ruff Bálint a hét kampányeseményeiről beszélt a Szabad Európának.

Fontos dátumok derültek ki a héten

Áder János államfő „az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ra” tűzte ki. Orbán Viktor miniszterelnök azonnal reagált az államfői bejelentésre közösségi oldalán, megüzenve, hogy ő ott lesz április 3-án. Népszavazás is lesz aznap.

A választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a legfontosabb határidők. Itt megnézheti, mikor indul hivatalosan a kampány, mikorra kell leadni a választási listákat vagy hogy milyen határidők vonatkoznak a nem Magyarországon szavazókra.

Március 10-én választják Áder János utódját. A Fidesz jelöltje a köztársasági elnöki posztra Novák Katalin, aki elfogadta a jelölést. Minden valószínűség szerint meg is választják, a kérdés már csak az, hogy az ellenzéknek lesz-e saját államfőjelöltje.

Az ellenzéknek is kell egy köztársaságielnök-jelölt

Így vélekedett Donáth Anna. A Momentum elnöke a Szabad Európának adott interjújában megerősítette, hogy a DK (és a Jobbik) lassítja a közös lista felállítását, és azt sem cáfolta, hogy van olyan párt, amelynek aktivistái nem kampányolnak. Donáth szerint az ellenzéknek állítania kellene köztársasági elnököt, de a homofób népszavazás ügyében egyelőre nem kap instrukciót az ellenzéki szavazó.

„Miért gondolják, hogy pont ez a hat árucikk fogja nekik megnyerni a választásokat?”

A hét egyik legnagyobb vihart kavaró kormányzati intézkedése egyes élelmiszerek árának befagyasztása volt. A miniszterelnök bejelentéséhez képest bővült az érintett termékek listája, mert felkerült a listára a csirkefarhát is. A Szabad Európa saját adatgyűjtése alapján nézte meg, mennyivel csökkenhet az érintett termékek ára február elejétől, amikor életbe lép az árkorlátozás. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a kormány intézkedése kampánycélokat szolgál, és nem lesz lényegi hatással az inflációra.

Koronavírus: több mint negyvenezer áldozat, érkezhet a Covid-gyógyszer

Kedden átlépte a negyvenezret a koronavírus magyarországi áldozatainak száma: hét végére 40 237 főre emelkedett a halottak száma. Rakétasebességgel száguld itthon és a világban is az omikron-vírusvariáns. Magyarországon az új fertőzöttek mintegy harmada omikronos, a WHO szerint márciusra Európa lakosságának fele omikronnal fertőzött lesz. Jakab Ferenc virológus szerint az ötödik hullám lecsengésével sem ér véget a világjárvány, csak egy újabb szakasza fejeződik be.

Az omikron-vírusvariáns terjedése miatt annyi a fertőzött gyerek, hogy egyre több osztály áll át online oktatásra. Van olyan budapesti gimnázium, ahol a következő két hétben csak online tanítanak. Már egy hónapja lehet oltani az 5–11 éves korosztályt, de döcög a rendszer, mert most még több a jelentkező, mint a vakcina. Az oltások beadását az is nehezíti, hogy berobbant az iskolákban az omikron.

Az oltási akció folytatódik: ma délután és szombaton is lehet előzetes időpontfoglalás nélkül oltásra menni. Januárban ez így lesz minden csütörtökön, pénteken és szombaton.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának közlése szerint hamarosan Európában is elérhető lesz a Pfizer Covid ellen kifejlesztett gyógyszere. Az Egyesült Államokban már engedélyezték a Paxlovid nevű gyógyszert, mert kilencven százalékban hatékonynak bizonyult a koronavírus-fertőzést követő súlyos betegség megakadályozására.

Ellenzéki győzelem esetén újra lenne egészségügyi minisztérium

Ezt ígéri dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa, akit Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt bízott meg egészségügyi programjának kidolgozásával. Komáromi radikális változásokat ígér győzelmük esetére: megszüntetné az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, mert zsarolásnak és béklyónak tartja.

Civilek kérték számon a főpolgármesteren az ígéreteit

Ösztöndíjrendszer romáknak és hátrányos helyzetűeknek, lakhatási támogatás, roma rádió és roma színház, valamint a roma reprezentáció növelése – ilyen kampányígéretei voltak Karácsony Gergely főpolgármesternek a százezres fővárosi cigányság számára. Hogy mindezekből mi valósult meg és mi nem, arról roma civilek vitáztak Karácsonnyal.

Az ügyészséghez fordult a jogász a kormányzati plakátok miatt

A rendőrök országszerte fellépnek a plakátokat letépő, megcsonkító, átmázoló aktivisták ellen, és gyakran meg is bírságolják őket. Heindl Péter jogász sorra ragasztja rá saját üzenetét a kormányzati Magyarország előre megy! Nem hátra. plakátotokra Pécsett. Nem tart attól, hogy ezért megbüntetik, mert úgy véli, tettével épp a törvényességet védi, mivel a plakát alkotmánysértő. Fel is jelentette az ügyészségen a hirdetményt kihelyeztető kormányszervet.

Külföldön is vihart kavart, hogy Orbán a kazah vezetés mellé állt

Egyetlen központból irányított puccskísérletről beszélt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a tüntetési hullám kapcsán, míg a tüntetések leverésében segédkező oroszok nyugati beavatkozásról. A kazah ellenzéki politikusok azt állítják, a békés tüntetések kormánypárti provokátorok miatt fordultak erőszakba.

Eközben Szijjártó Péter magyar külügyminiszter arról beszélt, hogy orosz segítséggel menekítettek ki hat magyart és családtagjaikat Almatiból. Szijjártó Tokajevhez hasonlóan az „alkotmányos rend megdöntésére tett kísérletként” beszélt a tüntetésekről, és elmondta: Orbán Viktor kifejezte szolidaritását Tokajev elnöknek és felajánlotta segítségét Kazahsztánnak. Csehországban belpolitikai botrányt kavart a magyar kiállás.

A kazah–orosz határon átkelők szerint a napokig tartó erőszak és az orosz hadsereg bevonulása után ilyen most a hangulat Kazahsztánban. Nem tudni biztosan, hányan haltak meg.

A megbecsült emberi jogi kutatócsoport bezárása a hidak felégetésével ér fel Oroszország számára

2021-ben Vlagyimir Putyin orosz elnök kormánya a korábbiaknál agresszívabban üldözte a politikai ellenvéleményt, a független civil társadalmat, az újságírást és az aktivizmus minden formáját. Grigorij Javlinszkij liberális politikus szerint a Memorial bezárása az autoriter rendszerből a totalitárius rendszerbe való átmenet mérföldköve.

Hallgatni- és néznivaló:

Bojár Gábor: Nem az a fő baj, hogy túl drágák a haveri közbeszerzések

Márki-Zay Péter tanácsadója volt a Szabad Európa podcastjának vendége. Az üzletember elmondta, hol okoz igazán nagy károkat a NER az üzleti szférában, és azt is, mivel segítette valóban a vállalkozásokat az Orbán-kormány 2010 után.

Konstruktív bizalmatlanság: Márki-Zay a magyar Trump?

Sem polgárpukkasztás, sem szentségtörés, hogy szlogen lett egy mulatós nótából, véli kampányszakértőnk, aki abban sem lát kivetnivalót, hogy egy sajtótájékoztatón nevezték meg az államfőjelöltet. Ruff Bálint a Szabad Európa podcastjában.

„Így lehet Magyarországon lebonyolítani egy gyerekrablást”

A Józan Babák Klub a droghasználó szülők önsegítő csoportjaként alakult meg 15 évvel ezelőtt. A közösséget olyan huszonéves fiatalok, főként várandós nők hívták életre, akik hétvégente használtak kábítószert, és a terhesgondozási rendszer nem tudott nekik megfelelő segítséget nyújtani. Oberth József, a klub egyik alapítója volt a Szelfi vendége.

Sztoriban – Sok szállal kötődik a NER-hez az Euronews új tulajdonosa

Karácsony előtt pár nappal jelentették be az Euronews eladását, az új többségi tulajdonos pedig jó kapcsolatokat ápol a NER politikai és üzleti elitjével. Vajon milyen hatása lehet ennek a tartalomgyártó jövőjére?

„A szabad tájékoztatás szükségszerűen ellenérzéseket is kelt”

Egy 1990-es műsort idézünk fel, amelyet Vári János és Kézdi Pál készített a nyugati demokráciák sajtószabadságáról és az újságírók felelősségéről. Archívum című sorozatunkban elődünk, a Szabad Európa Rádió korábbi műsorait elevenítjük fel.

Egyszerűen – miért veszélyesek a tehenek a klímára?

A világ tehenei által okozott üvegházhatásúgáz-kibocsátás akkora, mint Európa teljes kibocsátása. Rövid videóban magyarázzuk el, mekkora problémát jelent a szarvasmarha-tenyésztés a környezet szempontjából. Kiderül az is, hogyan kerülne maszk a marhákra.

XS
SM
MD
LG