Szájer, Biden, Navalnij: róluk írtunk 2020-ban

Szájer József, Joe Biden és Alekszej Navalnij.

A Szabad Európa 2020 szeptemberi újraindulását követően írtunk oknyomozó riportsorozatot az MTVA-tól kiszivárgott hangfelvételekről, forgattunk az SZFE-tüntetéseken, és beszámoltunk a 2020-as amerikai elnökválasztás legfrissebb fejleményeiről.

A lista ezzel persze korántsem teljes.

Az alábbiakban összeválogattunk 10+1 hazai és külföldi közéleti személyiséget, akik rendszeres szereplői voltak tudósításainknak.

1. Szájer József

Szájer József beszédet mond a Fidesz-KDNP EP-választásokat megelőző kampányeseményén 2019 áprilisában.

Váratlanul mondott le mandátumáról Szájer József fideszes EP-képviselő november 29-én. Két nappal később közleményben ismerte be, hogy a brüsszeli kijárási korlátozásokat megszegve részt vett egy 25 fős "házibulin" és a társaságot ellenőrző rendőrök kábítószert is találtak nála, bár állítása szerint az nem az övé volt.

A sajtó később több részletet is kiderített: az összejövetelen csak férfiak vettek részt, a találkozó célja a szexuális örömszerzés volt, a konzervatív-keresztény családmodellt az Alaptörvény szintjére emelő Szájer pedig droggal a hátizsákjában, az ereszcsatornán lemászva, véres kezekkel próbált meglógni a rendőrök elől, sikertelenül.

Azóta a Fideszből is kilépett a kettős élete és értékrendszere miatt megszégyenült politikus, de még várat magára nyilvános bocsánatkérése a meleg közösségtől.

"Amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele" - mondta el másnap Orbán Viktor telefonon a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Georgi Markov bolgár politikust is megkérdezték a Szájer-ügyről, aki egyébként Orbán Viktor nagy rajongója, még könyvet is írt a magyar miniszterelnökről. Szerinte Szájer József túl sok időt töltött Brüsszelben, ahol "megfertőzte a homoszexualitás".

2. Joe Biden és Kamala Harris

Joe Biden megválasztott amerikai elnök és Kamala Harris alelnök intenek a tömegnek, miután az amerikai média bejelentette, Joe Biden nyerte a 2020-as amerikai elnökválasztást.

A két demokrata politikus egymás ellenfeleként szállt ringbe a 2020-as amerikai elnökválasztáson. Az 56 éves egykori kaliforniai igazságügyi-miniszter eleinte élesen bírálta a későbbi megválasztott elnököt. Kamala Harris végül visszalépett az elnöki posztért folyó versenyből, és Joe Biden alelnökjelöltjeként kampányolt.

A hetekig húzódó szavazatszámlálást és pereskedést követően végül közel három héttel a választások után Donald Trump jóváhagyta a hatalomátadást.

A 78 éves Joe Biden időközben megnevezte leendő kabinetjének tagjait: a Fehér Ház kommunikációs csapatába hét nőt jelölt, a belügyminiszter az indián származású Deb Haaland lehet, az ország külügyminisztere pedig az az Anthony Blinken lesz, akinek édesanyja magyar származású, édesapja pedig budapesti nagykövet volt a 90-es években.

A Time magazin Joe Biden megválasztott amerikai elnököt és alelnökjelöltjét, Kamala Harrist egyben nevezte idén az év embereinek.

3. Orbán Viktor

Orbán Viktor Brüsszelben a 2020-as Európai Uniós csúcstalálkozó végén december 11-én.

Az utolsó negyedévben számos olyan lépése volt a magyar kormánynak, amelyek nemzetközi szinten is visszhangot váltott ki. Hónapok óta hangos a sajtó a magyar-lengyel vétó ügyéről, amely végül megállapodással zárult, így elhárult az akadály az uniós költségvetés és a mentőcsomag elől. Az már kérdéses, hogy jogszerűen végrehajtható-e a magyar és a lengyel kormánnyal kötött alku.

Ugyancsak ellentmondásos érzelmeket váltott ki az emberekből az Országgyűlés december 15-i alkotmánymódosítása, amelyben rögzítették, hogy az "az anya nő, az apa férfi".

Mindeközben tízmillió forintnak megfelelő dollárért szerződtetett újabb amerikai lobbistát a magyar kormány. David Reaboi testépítő jazzrajongó, szereti a mákos bejglit és az uborkasalátát.

4. Alekszej Navalnij

Egy Alekszej Navalnijról készült illusztráció.

Szeptember elején robbant a hír: idegméreggel támadtak az orosz ellenzéki politikusra. A gyilkos méregből, a novicsokból az olyan kis mennyiség is, mint az esőcsepp egy töredéke is halálos lehet.

Alekszej Navalnij sokáig Németországban lábadozott, részt vett az EP bizottsági meghallgatásán, amelynek eredményképpen szankciókat vezettek be többi között a mérget fejlesztő labor ellen.

December közepén Navalnij videóban jelentette be: "Tudom, kik akartak megölni." A vádakra Putyin orosz elnök szokásos éves sajtótájékoztatóján reagált, ahol Navalnijt csak a "berlini betegként" emlegette.

5. Bende Balázs

Bende Balázs az MTVA vezető szerkesztője.

Óriási vihart kavart az az MTVA-s értekezletről kiszivárgott hangfelvétel, amelyet a Szabad Európa hozott nyilvánosságra. Ezen Bende Balázs vezető szerkesztő olyan kijelentéseket tesz, amelyek alapján megkérdőjelezhető az újságírói autonómia létezése a közmédiában. Az ügy széles körben felháborodást váltott ki.

Cikkünk nyomán feljelentést tett a Párbeszéd, a Jobbik és Szél Bernadett is, Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját pedig lemondásra szólították fel. Miután megvizsgálta a hozzá beérkező panaszokat, a Médiatanács arra jutott: nincs joguk eljárni. Hasonló eredményre jutott a Közszolgálati Kuratórium, a rendőrség és az ügyészség is.

Fideszes államtitkárok a botrány kapcsán azt válaszolták, hogy a kormány nem szól bele a szerkesztőségek munkájába.

6. Vera Jourova

Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke beszámolót tart az éves jogállamisági jelentésről 2020. szeptember 30-án Brüsszelben.

A magyar médiakép kapcsán több ízben megszólalt idén az Európai Bizottság alelnöke, az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztos. Vera Jourova a Spiegelnek adott interjújában azt mondta, Orbán Viktor „beteg demokráciát” épít. Ezt követően a kormány tagjai a cseh származású biztos lemondását követelték.

Egy vele készült exkluzív interjúban Jourova problémásnak nevezte a magyar médiakínálatot. Hozzátette, átlátható tulajdonosi viszonyokat szeretne a média területén az Európai Bizottság, a helyzet azonban komplex, amelyben meg kell vizsgálni a közbeszerzési szabályokat.

7. Deutsch Tamás

Deutsch Tamás a kizárásáról szóló szavazás eredményére reagál 2020. december 16-án Brüsszelben.

Nem sokkal a Szájer-botrány után egy másik fideszes politikus, a néppárti Deutsch Tamás kizárásának ügye volt napirenden az Európai Parlament legnagyobb frakciójában.

A kizárási kezdeményezést azzal indokolták, Deutsch olyan nyilatkozatokat tett, amelyek alapján nincs helye a frakcióban. A politikus ezután többször bocsánatot kért, amivel szerinte "kiérdemelte a legtöbbet bocsánatot kérő címet".

Végül nem zárták ki a fideszes politikust az Európai Néppártból, megvonták azonban EP-képviselői jogosultságait.

8. Szvjatlana Cihanouszkaja

Szvjatlana Cihanouszkaja a Szaharov díjátadó gálán 2020. december 16-án Brüsszelben.

A belarusz ellenzéki elnökjelölt nem csak a tüntető tömeg előtt szólalt fel rendszeresen: beszélt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt szeptemberben, nyilatkozott több ízben a Szabad Európának és Angela Merkel német kancellárral is találkozott októberben.

Az augusztus 9-i választások óta Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja rendszeresen a tüntetők támogatására szólítja fel a nemzetközi nyilvánosságot a közösségi média csatornáin keresztül.

December 14-én több más belarusz ellenzéki politikussal együtt vehette át az EU 2020-as Szaharov-díjat.

9. Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari díjas-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a Szabadtéri Színházak Szövetsége nyári színházi évadának megnyitóján és programismertető sajtótájékoztatóján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2019. május 27-én.

Több ezer ember gyűlt össze rendszeresen a Színház- és Filmművészeti Egyetem átszervezése elleni tüntetéseken. Az SZFE-ügy mellett nem csak neves magyar színészek és rendezők álltak ki, de nemzetközi művészek is megszólaltak.

Az újonnan kinevezett kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila az EP bizottsági ülésén október végén azt mondta, anarchia uralkodik az egyetemi épületekben. Ennek alátámasztására képeket is mutatott az online megtartott ülésen.

10. Müller Cecília

Müller Cecília országos tisztifőorvos sajtótájékoztató tart a Fejér megyei Nagyvenyim orvosi rendelőjében 2020. november 15-én.

Minden nap beszámoltunk az országos tisztifőorvos, Müller Cecília legfrissebb, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos központi tájékoztatójáról.

A szakember az aktuális járványügyi adatok mellett rendszeresen megosztotta a hivatalos álláspontot a vakcinafejlesztésről, a kórházak telítettségéről és az aktuálisan érvényben lévő korlátozásokról.

10+1 George Clooney

George Clooney egy afrikai korrupcióról szóló rendezvényen Londonban 2019 szeptemberében.

Az amerikai filmsztár politikai kérdésekben is gyakran megnyilatkozik, az idén sem volt ez másként.

Goorge Clooney egy lapinterjúban a világban tapasztalható dühről és gyűlöletről beszélve Jair Bolsonaro brazil és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt említette. Nem sokkal később visszavágott a magyar kormány, amelyet szintén nem hagyott szó nélkül Clooney.

Nem ez volt az első alkalom, hogy politikusokkal keveredett összetűzésbe a színész. A korábbi eseteket ebben a cikkben szedtük össze.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!